Zabhegyező Kézdivásárhelyen - Kolcsár József mesélt

A kézdivásárhelyi színház idei, újdonságnak számító Stúdióbérletének első ajándék-előadása november 8.-án a J.D. Salinger regénye nyomán színre vitt Zabhegyező. Kolcsár Józseffel, aki az előadás rendezője és előadója, a Székelyí Újság készített interjút.

Hosszú út vezeti a Zabhegyezőt a vásárhelyi színitanodától a Városi Színházig. Mi ennek a története?

A Zabhegyezőt Kiss Csaba magyarországi író-rendező javaslatára készítettem el 2003-ban, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem záróvizsga előadásaként. Akkoriban még divat volt hogy a végzős hallgató egyéni műsorral zárta tanulmányait. Azt már a záróvizsgakor tudtam, hogy ezt az előadást továbbra is játszani fogom. A Tamási Áron Színház színművészeként három évig folyamatosan dolgoztam rajta, 2009-ben mutattam be Sepsiszentgyörgyön és folyamatosan játszottam.

zabhegyezo_joco_1

Mondhatni, hogy Szentgyörgyön kijátszottam az előadást, át kell adni a helyet újabb produkcióknak. Mivel most már szorosan fűződöm a kézdivásárhelyi Városi Színházhoz, amelynek művészeti vezetője vagyok, arra gondoltam, hogy színész-rendezőként áthozom az előadást, és megmutatom a kézdivásárhelyi és környékbeli nézőknek is. Bocsárdi László, a Tamási Áron Színház igazgatója örömmel fogadta a javaslatot, így lett a Zabhegyező a két színház közös produkciója.

zabhegyezo_joco_2

Miért vállalkozik arra egy színész, hogy nem kis erőfeszítés árán egyéni produkcióba kezdjen?

Több indítéka lehet egy színésznek, magánéleti és szakmai téren egyaránt. Egyféle próbatétel: mert nincs megelégedve magával, vagy kíváncsi, hogy hol vannak a határai, vagy úgy érzi, hogy nagytermi produkciókban nem tud teljes tehetségében megmutatkozni a közönség előtt. Természetesen sokkal jobban igénybe vesz egy egyéni előadás, de ugyanakkor meg is erősíti nem csak a színészt, de annak a közönséggel való kapcsolatát is. Így van ez az én esetemben is. Ezért döntöttem úgy, hogy a Zabhegyezőt szeretném szélesebb körben megismertetni a kézdivásárhelyi közönséggel.

zabhegyezo_joco_4

Nagyon fontos lehet Holden Caulfield története, ha ennyi éven keresztül színpadon tartotta.

Zabhegyező egy magányos, érzékeny lelkű de szókimondó kamaszról szól, aki a karácsonyi szünet alatt az iskola elől New Yorkba menekül, hogy elveszítse a szüzességét és megtalálja önmagát. Holden Caulfield gyűlöli a nagyképűséget, teljes szívéből a sallangmentes őszinteségre törekszik, és minden vágya, hogy diáktársai és tanárai világának hazug és kispolgári kötöttségei közül kiszabaduljon. Az én rendezésemben a főhős, Holden Caulfield, nem egy 16 éves fiú, hanem egy 32 éves felnőtt férfi. Segítségével visszatekintek a kamaszkori lázadóra, aki én magam is voltam. Nagyon szeretem Salinger humorát, ez a két dolog – a visszatekintés és a humor, ami miatt nem szeretnék lemondani erről az előadásról. Remélem nem fogok másképp érezni 70 éves koromban sem.

zabhegyezo_joco_5

A Városi Színház színikritika író pályázatot hirdetett középiskolásoknak a társulat ezévi produkcióira. A Zabhegyezőről is lehet kritikát írni?

Természetesen, lehet, sőt, nagyon kíváncsian várom a diákok véleményét az előadásról, ami most már a Városi Színház repertoárját gazdagítja. Szeretettel várjuk a közönséget, úgy erre az előadásra, mint a Stúdióbérlet további előadásaira is.

Az interjút készítette: Ferencz Éva
forrás: Székely Újság, II. évfolyam 44. szám

fotók: szinpad.ro

süti beállítások módosítása