Szeretlek, Faust! - bemutató az Újszínházban

November 9-én mutatja be az Újszínház Pozsgai Zsolt Szeretlek, Faust! (Mindszenty) című darabját, mely Mindszenty József püspök és Jávor Pál színész 1944-es, sopronkőhidai raboskodását dolgozza fel.

A darabról:

1944 Sopronkőhida. A börtönben két „híres rab”, Mindszenty József és Jávor Pál. Két ellentétes személyiség, két különböző életszemlélet. A hitét megszállottan őrző Pap, és a változásra mindig kész Színész. Kettejük időutazása alatt a Pap végignézheti saját életét, nem csak a múltját, a jövőjét is – és ezzel képet kaphatunk a magyar történelemnek fájdalmas századáról. Az előadásban megelevenednek, megküzdenek a korral és egymással ismert, valódi történelmi alakok.

Pozsgai Zsolt darabját 1996-ban mutatták be Tatabányán, 1999-től a Madách Színház is műsorára tűzte, 2010-ben pedig film készült belőle. A bő másfél évtized alatt az alkotógárda nem sokat változott (Tatabányán és a Madách Színházban még Mertz Tibor alakította Mindszentyt), a novemberi bemutatón - ahogy a filmben is - Lux Ádám játssza Mindszenty Józsefet, Kautzky Armand pedig Jávor Pált.

A történet valós eseményeken alapul, hiszen az 1944-es nyilas hatalomátvétel után Mindszenty József és Jávor Pál is Sopronkőhidán raboskodott: a veszprémi püspök egyházmegyéjében megtiltotta a nyilas hatalomátvétel okán a nyilasok által követelt ünnepi szentmisék megtartását, a filmsztár pedig köztudottan megvetette a fasizmust és a hungaristákat (felesége zsidó volt), így a nyilasok mindkettőjüket letartóztatták.

MindszentyMindszenty József perbefogásakor, 1948-ban

Mindszenty később házi őrizetbe került, szabadulása után esztergomi érsekké nevezték ki, 1948-ban azonban a kommunisták is letartóztatták és ismét házi őrizetbe került. Az 1956-os forradalom alatt, október 30-án szabadult, a szovjet csapatok bevonulásakor az amerikai követségre menekült, ahol egészen 1971-ig tartózkodott, ezután elhagyta az országot. 1975-ben, Bécsben hunyt el 82 éves korában.

javorJávor Pál

Jávor Pál Sopronkőhidáról a németországi Pfarrkirchenbe került, kilenc hónapnyi megpróbáltatás után csak 1945 nyarán térhetett haza. A Nemzeti Színházban az új vezető, Major Tamás nem engedte színpadra, így Jávor a Művész Színházhoz és a Magyar Színházhoz került. 1946-ban Amerikába ment, ahol vegyes színészi sikereket ért el, majd 1957-ben hazatért Magyarországra. 1959-ben a Nemzeti Színházhoz szerződött, de betegsége miatt színpadra már nem állhatott. 1959-ben hunyt el Budapesten.

faust

Pozsgai Zsolt
SZERETLEK, FAUST!
(MINDSZENTY)
(drámai játék két részben)
Pap (Mindszenty József)   LUX ÁDÁM
Színész (Jávor Pál)   KAUTZKY ARMAND
I. Nő (anya, fegyőrnő, ügyvédnő)   FAZEKAS ZSUZSA
II. nő (Árva Margit, Anna)   FAZEKAS ANDREA
I. férfi (Rákosi, Szálasi, bíró)   IFJ. JÁSZAI LÁSZLÓ
II. férfi    (Zakar, Kodály, fegyőr)   TÓTH TAMÁS
Díszlet-jelmez: VERECKEI RITA
Zene: NAGY ÁRPÁD
Rendező: KISS JÓZSEF

Bemutató: 2012. november 9. 19 óra
Újszínház, Nagyszínpad

süti beállítások módosítása