Zenés Egri Csillagok Veszprémben

Gárdonyi Géza Egri Csillagok című regénye új színházi adaptációjának premierjére készül november 8-án a veszprémi Pannon Várszínház társulata. A kötelező olvasmányt feldolgozó zenés darabot a hét elején a veszprémi Városi Művelődési Központban a szakmai közönségnek, pedagógusoknak és a sajtónak mutatták be.

Az alkotók szerint az előadás hűen követi a mű cselekményét, Gárdonyi Géza szövegét, igyekszik minél egyértelműbban közvetíteni az író mondanivalóját, emellett megszólaltatja a kor hangulatát idéző zenéket is. A látványos díszletet Kovács Yvette Alida, a korhű jelmezeket Justin Júlia tervezte. A regényt színpadra alkalmazta és rendezte Vándorfi László. Az monumentális zenés előadásban a Pannon Várszínház teljes társulata színpadra lépett.

Az alkotók úgy vélik, az új adaptáció a regény magjához nyúl vissza és a közönség átélheti egy feszült időszak külső és belső konfliktusait, hiszen az adott kor történelme személyessé válik, valódi, nagy sorsok találkoznak és csapnak össze egymással. Dobó István, Bornemissza Gergely, Cecey Éva és társaik története a magyar és a keleti harcművészet akrobatikus, látványos elemeivel, a magyar, a cigány és a balkáni folklór táncaival kel életre a Pannon Várszínház színpadán.

egri_csillagok7

"A darab ősbemutatónak számít, mert a regényt teljesen új, zenés játék formájában viszi színre a Pannon Várszínház. Az egri vár ostromáról szóló mű legutóbbi színházi változata egy musical, de ez nem az" - mondta Vándorfi László színházigazgató, aki az új adaptációt rendezte.

egri_csillagok6

Vándofi László szerint magyar színpadon így még nem jelenítették meg a harci jeleneteket: az akrobatikát és a vívójeleneteket Gyöngyösi Tamás, a Színművészeti Egyetem tanára, a kort idéző magyar és török táncokat Juhász Zsolt Harangozó-díjas koreográfus, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője alkotta meg. Vezető koreográfusként Krámer György Harangozó-díjas koreográfus, a Pannon Várszínház újonnan alakult tánctagozatának vezetője gondoskodott a mozgásvilág egységéről.
A közönség igazi kardokat és valódi eséseket láthat a színpadon, ahol az igazgató szerint a díszlet is különleges: a sűrű helyszínváltoztatásokat háromszoros forgószerkezettel és rengeteg látványelemmel jelenítik meg.

Fotók az előadásból:

egri_csillagok2

1.

egri_csillagok3nagy_lajos

2.

egri_csillagok8

3.

egri_csillagok9

4.

egri_csillagok11

5.

egri_csillagok12

6.

egri_csillagok13

7.

egri_csillagok14

8.

egri_csillagok10

9.

egri_csillagok5

10.

Forrás: veszport.hu, pannonvarszinhaz.hu, mti.hu

Fotó: veszport.hu/MTI,Nagy Lajos

süti beállítások módosítása