"Ez a szívem csücske" - Gubás Gabi és az EMKE

Gubás Gabival a Magyar Hírlap készített interjút a Tháliában nemrég bemutatott Garaczi-darab, az EMKE kapcsán. Lapszemle.

A Magyar Hírlap cikkéből:

Sokan a békebeli, kávéházas idők hangulatának visszaidézését várják az EMKE-től, de Gubás Gabi szerint noha a múltidézés benne van Bagó Bertalan darabjában, az elsődleges szempont mégsem a nosztalgiázó hangulat megteremtése volt, sokkal inkább egy szürreális meséről van szó. "Több idősíkban ugrálunk az előadás során. A második világháborúban három katonaszökevényt látunk, akik menekülés gyanánt a boldog békeidőbe vágyódnak. Abba a hangulatba, amikor, ha búsult a magyar, a cigány húzta a nótáját egy zsidó vendéglőben, vagyis az EMKE-ben. A kávéházról mindenkinek vannak emlékei, így tehát visszaidézzük a Wassermann Móricz-féle vendéglátóhelyet, ahol éppen prímásválasztásra készülnek. A harmadik idősík pedig az álom, a képzelet, a félelmek szintje, illetve a darab végén megjelenik a jelen is. Azért is nagyon kedves nekem az EMKE, mert még nemigen játszottam negatív szerepet, ráadásul egy darabon belül több figurát. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a feketének szinte minden árnyalatát kipróbálhattam a karakterek által" - mesélte Gubás Gabi.

emke

A színésznő szerint színészi csemege volt, hogy több karaktert játszhatott és viszonylag gyorsan, átmenet nélkül – filmszerű rendezésben – egyik jelenetből a másikba került. "Pont emiatt a szívem csücske jelen pillanatban ez az előadás. Szoktam mondani, hogy amikor egy hetvenöt éves öregasszony szerepét kaptam, akkor az első ijedség után arra kellett jutnom, hogy a világ legjobb dolga, amikor egy olyan szerepet játszhat a színész, amit nem biztos, hogy elsőre rá osztanának. A színpadon bármi megtörténhet. Eljátszhatok egy férfit, mégpedig egy kegyetlen alezredest, aki felakasztatja a katonákat. Mi másért is lettem színésznő, ha nem azért, hogy több életet tudjak élni a színpadon, akár olyat is, ami teljesen elüt a sajátomtól?" - tette fel a kérdést.

Gubás Gabi úgy véli, társulatépítő darab volt az EMKE, és ehhez lépest rendkívül hamar és jól összekovácsolódott a társaság. "Nagyon hamar kellett egymásra hangolódnunk ahhoz, hogy még történetet is faragjunk a darabból, és ha az utolsó pillanatra is, de valami összerázott minket. Sok tekintetben alakult egyébként a próbák során a darab, a rendező több mindent a színészek kezébe adott. Esténként a próba után ott maradtunk és gondolkoztunk, hogy lehetne még jobb az előadás. Szerencsés konstrukció volt, hogy egyfelé akartunk menni. Most, a premier után pár előadással úgy látom, a kollégáim is szeretik a darabot, no meg a fogadtatás is pozitív" - lelkesedett a színésznő.

A társulati létről így nyilatkozott: "Nyilvánvaló, ha színházat csinálunk, akkor társulatban kell gondolkodni. Azért jó kívülállóként is dolgozni, hiszen nagy kihívás, hogy új helyzetekbe be tud-e illeszkedni az ember. Az, hogy ehhez a társulathoz szegődtem, egyelőre egy évre, olyan, mint mikor valaki eldönti, hogy feleségként, házasságban éli tovább életét. Meglátjuk, hogy válik be ez a házasság" - zárta a beszélgetést Gubás Gabi.

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása