Magyar szeret cigánylány uff! - Romantika a Jemolban

Minden egyedülálló, sánta, kékszemű, ötvenegy éves, integrálódott félvér indián lop. A többi milliárdnyi emberre ez az állítás nem igaz. A Fészek Színház újra egy társadalmi igazságtalanság(?) nyomába ered, s egy sírós-nevetős abszurd előadással tárja a világ elé összegzését. December 8-án új fészkes premier a Jemolban: Romantika!

A Fészek Színház ajánlója:

A független színházakat sújtó zárolásokat túlélő - sikertelen pályázataival egyébként is partvonalra került - társulat ismét egy aktuális, „igazmagyar” témát dolgoz fel ’Romantika’ című abszurd drámájával. A jórészt amatőr szereplőkkel készülő előadás - melyet megelőzött egy nyári alkotótábor Zalamerenyén - elsődleges célja a harsány felszín mögött tompán megbúvó sztereotípiák megdöntögetése. Ki, tudja, tán lesz annyi bátorság a fiatal csapatban, hogy sikerül nekik egy szegényszínház lehetőségeivel csilivili képekben elmesélni azt, amiről mindenki tud ebben az országban, mégsem tesz ellene semmit!

romantika_alkototabor_feszekAz alkototótáborban

Az előadás apropója nem egy szűkebb színházszakmai kör megszólítása, nem is politikai-társadalmi kritika színpadi felhangosítása, még csak szociológiai kutatás összegzése sem egy dráma álcájába megbújtatva, hanem sokkal szimplább a cél: a Fészek Színház, mint közösség találkozása a közönséggel. Gondolatok, vélemények ütköztetése, a hétköznapok állandóságában jelenlevő áltudományos paradigmák felülvizsgálata vagy megerősítése, s a színház, mint színtér (ki)használása: érték, munka, szórakoz(tat)ás - ilyenek foglalkoztatják az alkotókat.

romantika_feszek

Nem kell egyetérteni, de csendben maradni lehet?

A ’Romantika’ egy búbánatos cigánymese egy nem túl bonyolult történettel: a muzsikus cigányember megalkuszik az Ördöggel egy csudálatos hegedűre, s eladja neki egyszem lányát. Letelik a tizennyolc év, s a patás jön a jussáért. A muzsikus cigányember s felesége sírnak-rínak, az Ördög meg elviszi a lányt. Vége.

Itt lenne vége! Ha az élet nem kopogtatna be a fikció kapuján, s nem lépnének be a mesébe a hétköznapok. A muzsikus a VIII. kerület egyik bérházának udvarán búslakodik élete párjával, odajár a sarki rendőr, a körzet papja, az Ördög öreganyja, a szomszéd cigányasszony, a maffiózó fia, de még a cigányember anyósa is! (Meg egy indián.) S megérkezik a debreceni jogász növendék, Igaz Antal, aki csúnyán beleszeret az elárusított (három nap híján) 18 esztendős cigánylányba, Kisgizába. Szerelem, cigány-magyar-indián hármasegység, párterápia, misztikum, puskások, eltitkolt hegedű, mobilrendőr, pálinka, körömlakk, élet és halál. Röviden ennyi a kibővített mese. A meseszerű valóság.

romantika_feszek2

A Fészek Színház hisz mindkettőben: mesében és valóságban.

Igazságban és véleménynyilvánításban. Szerelemben és hétköznapokban. Bűnben és bűnhődésben. Mindent végig lehet becsülettel csinálni. Mindent lehet elbukni. (Is.)

És szégyellni.

A ’Romantika’ nem vállalkozik sokra. Egy hangos hegedűszó az Orczy út közepén: figyeljetek egymásra emberek, magyarok, cigányok, legyen már véleményetek! (És eszetek.) S ha sikerül akár csak néhány honfitársat is rávenni a sztereotipmentes gondolkozásra, hirtelen a Nyóckerből is Józsefváros lehet! Mint a mesékben…

süti beállítások módosítása