Látványtervezőként kezdte a mackómúzeum tulajdonos

Schwajda György tanácsokért, Rátóti Zoltán kertészkedni járt hozzá éveken át. Restaurátor, látványtervező, költő és festő, ötletgazda vagy múzeumtulajdonos? Mindez egyszerre Balázs Antal, aki azonban főként a rákóczifalvi macimúzeum által vált országosan ismertté. Lapszemle.

"Egy véletlen folytán jártam még a nyolcvanas évek elején Kalmár András doktor úrnál, a kengyeli háziorvosnál. Teljesen elképedtem, amikor megláttam a két-háromszáz esztendős, antik bútorokkal berendezett szobákat, hiszen akkoriban inkább a szocialista gyáripar gyorsan széthulló alkotásai voltak elterjedtek. Elképzelni is nehéz volt, hogy a korábban csak múzeumokban látott székekre rá is lehet ülni, s a szekrények valóban tárolásra valók. De megmozgatta a fantáziámat, és eldöntöttem, hogy én is ilyesmivel szeretnék foglalkozni. Az első fotelt éjszakánként, otthon kezdtem el csinálgatni. Az egykori Rákóczi-kastélyból származott, de egy galambosketrec sarkából szedtem össze, persze szörnyű állapotban. A konyhában kopácsoltam, amíg a szüleim aludni próbáltak. Összességében több mint háromszáz órát dolgoztam rajta, apám úgy látta, sosem fogok végezni vele. De éppen tőle örököltem a precizitást, azt a mentalitást, hogy ha már csinálunk valamit, azt jól tegyük. Édesanyámtól pedig a művészetek szeretetét kaptam. No meg az első néhány szerszámot, amellyel bele tudtam fogni a bútorok restaurálásába" - mesélte a Petőfi Népének Balázs Antal, aki látványtervezőként több előadás sikeréhez is hozzájárult az elmúlt években a szolnoki Szigligeti Színházban.

balazsantal"Még 1997-ben találkoztam először Schwajda Györggyel, aki akkor a szolnoki színházat igazgatta. Furcsa módon az első pillanattól kezdve egy hullámhosszon voltunk, szinte naponta jött hozzám ötletelni, vagy behívott a színházba, hogy segítsek" - így történt, hogy sokat dolgozott együtt a szolnoki színház tánctársulatával is. A színháznak számos barátságot köszönhet Balázs Antal. Ilyen például a Rátóti Zoltánnal való kapcsolat. A színész - aki ma a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója - egy időben egyfajta kikacsolódásként még füvet nyírni is kijárt hozzá. A Schwajda Györggyel való találkozás másik hozadékaként alapítvány jött létre Rákóczifalván, amelynek végső célja a kastély pontos másának felépítése és megfelelő kulturális tartalommal való megtöltése volt.
"Schwajda azonnal fantáziát látott a dologban" - magyarázta Balázs Antal, aki az alapítvány kezdeményezője volt. "Azt terveztük, hogy a kastély helyén lévő gödörben egy amfiteátrumszerű, görög nyári színházat alakítunk ki, vele szemben pedig felépítjük a kastély pontos mását" - mondta.
Schwajda György aztán elment Szolnokról Nemzeti Színházat "építeni", és lassan "elszenderedett" a Kastély Alapítvány. Balázs Antal energiáit pedig a macimúzeum, hivatalos nevén a Bocs d"Art Galéria köti le. "Ma már 1600 macink van, folyamatosan cserélődnek a múzeumban. A világ minden tájáról kaptunk már mackót, sőt híres emberek egykori játékaival is büszkélkedhetünk, így például a Latabár Kálmánéval. Hamarosan pedig talán Mr. Bean macija is megérkezik hozzánk" - árulta el Balázs Antal.

Forrás: Petőfi Népe, Színház.hu

süti beállítások módosítása