Az LMP közleménye a független színházakról

Karácsony Gergely,
az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága alelnökének közleményét olvashatják.

Független színházak pályázatai - A független előadó-művészeti szervezetek lassan hónapok óta nem jutnak hozzá megítélt pályázati támogatásukhoz, ezért előadások maradnak el, komplett társulatok válnak fizetésképtelenné, és egy egész kulturális szféra kerül egzisztenciális fenyegetettségbe. A FESZ figyelemfelkeltő videólevelére a kulturális kormányzat semmitmondó videóüzenettel reagált, majd kiderült: a jogosan megítélt támogatások alig kétharmadát fogják csak megkapni a szervezetek. Az LMP követeli, hogy a független előadó-művészek mielőbb kapják meg a nekik megítélt támogatási összeget, és a kormány ne csak udvari művészeit, de a teljes kulturális ágazat sorsát kezelje nemzeti ügyként!

Karacsony_G

Az LMP írásbeli kérdéssel fordult Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez a független előadó-művészeti szervezeteknek már megítélt támogatások kifizetése ügyében. A párt elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben a Kerényi-féle "kurzuskönyvtárra" vagy Markó Iván társulatának rendkívüli támogatására százmilliók jutnak, addig a hazai- és nemzetközi fesztivál-díjak és más szakmai elismerések sokaságával elismert független színházasok és táncosok társulatai lassan a rezsiszámláikat sem tudják kifizetni.

Ráadásul a független előadó-művészeti ágazat mögött nem áll állami vagy önkormányzati fenntartó, emiatt ezek a szervezetek anyagilag rendkívül kiszolgáltatottak az aktuális pályázatoknak. Ha a számukra járó egyetlen, működésre fordítható állami támogatásból, az EMMI-nek a költségvetésben is előírt pályázatából nem részesülnek időben, kulturális "országimázsunk" nemzetközi jelentőségű alakítói lehetetlenülnek el.

A legutóbbi kormányfői nyilatkozatok szerint éppen válság idején érdemes leginkább áldozni a kultúrára, de azt is be kell látnia a kormányzatnak, hogy a minőség sajátos elbánást, a kiemelkedő kiemelkedő elbírálást is érdemel. Az LMP szerint számtalan hazai és nemzetközi díj, fesztivál-elismerések, külföldi meghívások és hazai, teltházas előadások jelentenek annyi garanciát a minőségre és mutatói annyira a kiemelkedő teljesítménynek, hogy a támogatásuk ne lehessen kérdéses, és még csak ne is számítson áldozatnak.

Karácsony Gergely,
az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottság alelnöke

süti beállítások módosítása