Farsang - Nyílt próba a Katonában

Az már most látszik, hogy Bodor Ádám újragondolt fordítása nagyon működik. A színészek nyelve még meg-megbotlott, de a nézők vevők voltak a nyelvi humorra, a szemfülesebbek pedig az apró irodalmi utalásokon is kuncoghattak. Szombaton a Farsang nyílt próbáján járt Sápi Dalma.

„Hát igen, ez tényleg rémes.” – ez a mondat persze nem egy csalódottan távozó néző szájából hangzott el, hanem a színpadon, ráadásul szinte a délelőtt legnagyobb derültségét keltve. Ehhez kellett az ezt megelőző szituáció is: egy kis baki, egy kis kizökkenés – egyike azon pillanatoknak, amik miatt érdemes nyílt próbára járni. Ezzel valószínűleg sokan egyetértenek, hiszen szombat délelőtt rengetegen gyülekeztek a Katona megújult előterében, a sor egészen a Haris közig kígyózott.

farsang1

11 után pár perccel azonban szinte mindenkinek sikerült ülőhelyet találnia, így kezdetét vehette a készülő Farsang című előadás nyílt próbája. Gothár Péter rendező figyelmeztette a közönséget, hogy a próbafolyamat közepén tartanak, még senki ne számítson kész előadásra. Az első felvonás próbáját látva azonban már lehet némi elképzelésünk a majdani bemutatóról.

farsang2

Remek példáit láthattuk a szövegen túli humornak is. Ki gondolta volna, hogy ilyen nehéz egy színházi székre leülni, vagy hogy egy kézmosást nyíltszíni tapssal lehet jutalmazni? A szereplők gyakran már megjelenésükkel mosolyra fakasztották a közönséget, a legnagyobb sikert Ujlaki Dénes belépője aratta: hogy ebben mennyi szerepe volt a magával cipelt biciklinek, és mennyi az idő előtti érkezésnek, azt mindenki döntse el maga.

farsang3

„Az első felvonás motorja”-cím az eddig látottak alapján viszont egyértelműen Kocsis Gergelyt illeti. Egyrészt az általa játszott Dodó, a borbélysegéd az, akin mindenki a főnökét keresi, és akinek mindenki panaszkodik. Másrészt valószínűleg nincs olyan pontja a színpadnak, ahol ne járna, és nincs olyan tárgy, amit legalább egyszer meg ne fogna, így neki ez a próbafolyamat komoly fizikai erőpróba is lehet.

farsang4

Caragiale művéből az ízelítő az első felvonás vége előtt befejeződött, a végeredmény azonban november 17-étől látható lesz „nálunk, Bukarestben”…

Ion Luca Caragiale: Farsang
Rendező: Gothár Péter
Bemutató: 2012. november 17.

Szerző, fotók: Sápi Dalma

Forrás: katonajozsefszinhaz.hu

süti beállítások módosítása