Helyreállították a kecskeméti színház leszakadt mennyezetét

Helyreállították a kecskeméti Katona József Színház emeleti páholyfolyósójának mennyezetét, amely tavaly szakadt le - írja a baon.hu.

Beázás miatt tavaly augusztusban szakadt le a mennyezet a kecskeméti Katona József Színház emeleti páholyfolyosójának egyik oldalán. Úgy tűnt, néhány héten belül megjavítható a beázott rész, ám annyira átnedvesedtek a falak, hogy hónapokig tartott, míg egyáltalán hozzá lehetett látni a munkához.

Cseke Péter igazgató elmondta, mivel műemléképületről van szó, komoly engedélyezési eljárásra volt szükség, legfőképp az újonnan kiépített két külön ereszcsatorna miatt. Végül elkészülhettek a plusz csatornák, melyek biztosítják, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló beázás.

189451_szinhaz-alloFotó: baon.hu

A felújítás teljes költsége meghaladta a húszmillió forintot, amit a színház teljes egészében saját bevételeiből gazdálkodott ki. A jövőben lehet bármekkora esőzés, a felújított páholyfolyosóban már nem tehet kárt, ellenben a nagyszínház teljes tetőszerkezete generáljavításra szorul. Az elmúlt három évtizedben kétszer esett át a műemléképület részleges felújításon, azonban a tetőhöz egyszer sem nyúltak hozzá. Az utóbbi években is többször kellett elhárítani beázást, volt rá példa, hogy a színpadra esett be az eső.

Cseke Péter szerint a teljes tetőfelújítást a teátrum önerőből nem képes finanszírozni, erre önkormányzati, esetleg pályázati forrást kellene találni, és lehetőleg minél előbb. A színház annyiban már elébe is ment a dolognak, hogy a felújítás tervei készen vannak, azok engedélyezése is folyamatban van.

Forrás: baon.hu

süti beállítások módosítása