Litkai Gergely: lenne miről beszélni a kabarékban

Hétvégén indult a Független Thália Projekt, melynek keretében független társulatok produkcióit fogadja be a Nagymező utcai teátrum. Ennek kapcsán kérdezte Litkai Gergelyt a Mikro-színház művészeti vezetőjét a Népszava.

litkai

“Nem hinném, hogy én, aki ennek az egyik elindítója voltam ennek a projektnek, a kultúrpolitika hivatalos részese lennék. A függetlenek kérdésében egyébként a főváros és az állam nem igazán egységes. A napokban nyílt meg például a Jurányi Inkubátorház, amely a független társulatoknak az új otthona. Ezt az elképzelést ingatlannal támogatja a Fővárosi Önkormányzat, és együttműködik a Függetlenül Egymással Egyesülettel (FÜGE) és annak tagjaival. A Tháliában én felelek a mókás produkciókért, és szinte azonnal eszembe jutott, milyen jó lenne együttműködni a függetlenekkel, mert gyakran megjelenik náluk a humor, amely sok ember számára fogyasztható és emellett még igényes is” – fogalmazott Liktai Gergely a lapnak.

A kabaré mai helyzetéről szólva elmondta: “Ma hiányoznak az olyan karakteres személyiségek a kabaréból, mint például Benedek Miklós édesapja, Benedek Tibor vagy Salamon Béla. Őket tekinthetjük a kabaré Robert De Niróinak, akik képesek voltak azonnal eladni magukat a színpadon. Az utóbbi időben a közönség a kabaré szereplőitől leginkább azt várta el, hogy egy könnyen azonosítható, illetve karikírozható karaktert hozzanak. Nekünk azon kell dolgoznunk, hogy olyan karaktereket írjunk, amelyek nem eltúlzottak, de azért színészileg megvalósíthatók és ezek a jelenetek megfeleljenek a mai kor színházi követelményeinek is” – fejtette ki Litkai Gergely.

“Ha a jövőben előfordul, hogy utasításokat kapok, akkor biztos, hogy nem csinálom tovább. A kabarénak ez az ága, amit én is művelek, közel áll az újságíráshoz, és a szerkesztői szabadság szent és sérthetetlen” – tette hozzá.

A kérdésre, milyen lesz a szabad Mikro-színház, úgy felelt: “Én inkább Thália-kabaréról beszélnék. A szilveszteri kabarét már a Tháliában vesszük fel, és a stúdiókban is tervezünk kabarékat. Az első évadunk, akárcsak A humor forrása, az önmeghatározásról szól. Pintér Béla mondta, hogy az előző kormány pénzt adott, a mostani pedig témát. Úgy érezzük, hogy lenne miről beszélni a kabarékban. Ehhez képest a Dumaszínházon kívül alig van olyan fórum, ahol rendszeresen humoristák lépnének fel nagyobb közönség előtt. Az emberek elfordultak a klasszikus, jelenetekre épülő kabarétól, emiatt nagyon nehéz új előadásokat létrehozni. Ez rendszerhiba, és nem a politikai rendszerre gondolok, mert az adott politikai hatalom mindig azzal támogatja a kabarét, hogy témát, tippeket ad nekünk. A stand up jellegű kabarét is rendszerszerűen fel kellett építeni, klubokat hoztunk létre. Szeretnénk majd az improvizációs humorral foglalkozó társulatokkal - a Momentánnal, a Beugró stábjával - együtt dolgozni. Emellett a kabaréból, bár csúnyán hangzik, de tömegtermelést kell csinálni, vagyis kellenek bevált szerzők és színészek, akik időre képesek színvonalas terméket létrehozni” – vélekedett Liktai Gergely.

Forrás: Népszava

süti beállítások módosítása