A Magyar Művészeti Akadémiára bízná a kormány a kultúrát

Egy kormány-előterjesztés szerint az EMMI helyett a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) befolyást szerezne a Nemzeti Kulturális Alapban (NKA), múzeumokat irányítana, igazgatókat nevezne ki - írja az index.hu.

Az index.hu cikkéből:

A művészeti egyesületből alkotmányba emelt, majd köztestületté alakult MMA túllépne eredeti célkitűzésén, hogy nyilatkozatokkal, javaslatokkal igyekezzen terelgetni a magyar kulturális élet szereplőit. Tervük, hogy intézményeket irányítsanak, és nagyobb befolyást szerezzenek a kulturális élet legfontosabb pénzosztó alapítványában, a Nemzeti Kulturális Alapban (NKA).

A kultúráért is felelős minisztérium vezetője, Balog Zoltán a múlt héten már jelezte a kormány nyitottságát az MMA ötleteire, felvetve, hogy az MMA-hoz való csatlakozás lehet a támogatások feltétele: „A Magyar Művészeti Akadémiába (MMA) kell bemennie a művészeknek, a kultúrembereknek, az íróknak, a költőknek, a színészeknek, a filmeseknek. A kormány odaadja nekik az összes támogatást, aztán ők fogják autonóm módon elosztani. Szerintem ez a jövő, nem az, hogy a miniszter és az államtitkár osztogat, számolgat." – mondta a miniszter a Hír Tv-ben.

feketeFekete György (Fotó: Czimbal Gyula, MTI)

Fekete György, az MMA elnöke az index.hu-nak megerősítette, hogy növelné szervezete súlyát a pénzosztó alapban: „Azt az álláspontot képviseltük, a jogszabályban nevesítetten jelenjen meg Magyar Művészeti Akadémia delegálási joga, képviseleti aránya a nem állami kuratóriumi kvótán belül.

A rendszerváltást követő első kormányzati ciklusban, a kulturális  terület helyettes államtitkáraként az NKA működésének azóta is meglévő kereteit magam készítettem elő, ilyen módon nem csak az akadémia elnökeként, hanem Fekete Györgyként is személyes felelősséget érzek a kulturális támogatások elosztási rendszerének átlátható, hatékony működtetésével kapcsolatosan” – írta Fekete György.

A teljes cikk itt olvasható.

süti beállítások módosítása