Barenboim Zeneakadémiát alapít

Zeneakadémiát alapít az arab világból és Izraelből érkező zenészek képzésére Berlinben a világhírű karmester és zongoraművész, Daniel Barenboim.

A központ várhatóan 2015 közepén kezdi meg működését.

Az akadémiát 28,5 millió euróból alakítják ki a Staatsoper Unter den Linden egykori raktárépületében - közölte az izraeli-argentin művész, a Staatsoper zenei vezetője. Frank Gehry építész tervei szerint a központhoz egy 800 néző befogadására alkalmas koncertterem is épül. 
Csakúgy mint Gehry, Tojota Jaszuhisa japán akusztikai szakember is ingyen vállalta a munkát.

DanielBarenboim

A német állam 20 millió euróval támogatja az akadémia tervét, a fennmaradó összeg adományokból gyűlik össze. A zeneakadémia épületét Berlin ingyen bocsátja rendelkezésre.
A Barenboim és a már elhunyt Edward Said palesztin-amerikai irodalomtudós által 1999-ben fiatal izraeli és palesztin muzsikusokból alapított West-Eastern Divan Orchestra mintájára az akadémia is különböző kultúrák és tudományágak találkozásául szolgálhat. Mintegy 60 ösztöndíjas vehet részt a képzésben, amelynek zenei része a berlini Staatskapelle művészeinek támogatásával valósul meg. Az intézményben helyet kap a Barenboim alapította zenei óvoda is.

MTI

süti beállítások módosítása