Mundruczó előadásával nyitott az új berlini HAU

Németország egyik legizgalmasabb kulturális központja, a Trafó német megfelelőjének számító Hebbel am Ufer (HAU) Mundruczó Kornél Szégyen című rendezésével nyitotta meg kapuit november 1-jén.

A független szcéna német fellegvárának új igazgatónője a belga Annemie Vanackere, aki a Rotterdamse Schouwburg igazgatói posztjáról érkezette a berlini HAU élére. A rotterdami színház szervezte a De Internationale Keuze nemzetközi színházi fesztivált, így a sok éves nemzetközi tapasztalattal rendelkező Vanackere a meglévő értékek megőrzése mellett más, új hangsúlyokat is fontosnak tart a HAU programjában. Új pozícióját illetően azonban korántsem lesz könnyű dolga, hiszen azt a Matthias Lilienthalt követi az igazgatói székben, aki 2011/12-ben kiemelkedően sikeres szezont zárt, és akinek intézményét a Theater Heute az év színházává választotta.

2

Az új HAU nyitó programjában szerepelt Wunderbaum, Edit Kaldor, Jérome Bel mellett Mundruczó Kornél sokkoló Szégyen adaptációja is. Vanackere, aki a koproducere volt a magyar előadásnak, olyan német városi és tartományi színházakkal versenyez a magyar rendezőért, amelyek egy új tehetség felbukkanása esetén azonnal lecsapnak rá. Mundruczó többek közt Oberhausenben és a hamburgi Thalia Theaterben is dolgozott már, de mindkét esetben helyi német társulattal. „Mi másképp vagyunk nemzetköziek, mint a városi színházaknak – mondja Vanackere –, engem sokkal jobban érdekel, hogy mit csinál Mundruczó a saját társulatával, akikkel szabadon, a saját maga által szabott feltételekkel, általa megválasztott színészekkel, saját nyelven dolgozhat.” (Spiegel Online)

1

Részlet az előadásról megjelent kritikából:

„A színpadi történések mélyen érintenek minket, mert valóságnak tűnik és nem hisszük, hihetjük el, amit látunk. Mundruczó igazi mestere a színházi közeliknek. Filmes énjét sosem teszi le teljesen, és ez abszolút az előnyére válik. Színészei egyszerűen tökéletesek, mindennemű gátlás nélkül vállalják a testiséget és az érzelmeket. Határátlépésre való készségük – meztelenség, erőszak, szex – a kulcs ezen Mundruczó rendezés karakteréhez is.” (www.nachkritik.de)

A Proton Színház Szégyen című előadása legközelebb november 24-26. között Rómában, majd 2013. január 3-6. között pedig Budapesten, a Trafóban lesz látható.

süti beállítások módosítása