A Korijolánusz nyitotta meg az európai rendezői fesztivált

A Korijolánusz (Coriolanus) című magyar darabbal, a HOPPart társulat előadásával kezdődött meg a Fast Forward elnevezésű európai rendezői fesztivál, amelyet második alkalommal tartanak a németországi Braunschweigben.

Vendégségben a Korijolánusz

A német város Állami Színházának színpadait csütörtök estétől vasárnapig olyan fiatal rendezők uralják, akik még pályájuk elején tartanak. Hat ország nyolc rendezése hívja felfedezőútra a nézőket a jelen európai színházának világába.
A nyolc előadás társadalmi és kulturális témákkal foglalkozik, így jellemzőjük a kritika, a komikum, az irónia, de akad költői felfogású és dühös hangvételű is. 

Egy nemzetközi zsűri kiválasztja a legjobb produkciót, amely elnyeri a lehetőséget, hogy szerepeljen a Braunschweigi Állami Színház következő évadában.
A magyar előadás a HOPPart Társulat Korijolánusz című darabja, amely Shakespeare Coriolanus című művének feldolgozása Polgár Csaba rendezésében.
A Coriolanus ma is aktuális társadalmi problémáit az előadás megtartotta, a szövegen azonban Gáspár Ildikó és Bánki Gergely jelentősen változtatott, kihúztak belőle, modernizálták és könnyedebbé tették, Shakespeare szereplőit alapvetően a mai köznyelven beszéltetik. Az előadás 2011-ben a legjobb független színházi előadás kategóriában elnyerte a színikritikusok díját.

korijolanusz

MGP a darabról

Hűtőláda, frizsider, páncélszekrény, székek, veder Izsák Lili játékhoz kínálkozó berendezése. Polgár Csaba rendezésében ez Shakespeare Coriolanusa, de átbuktatva Brecht (1951-1953 között írt, haláláig befejezetlen átértelmezésén), összerímeltetve Kleist Homburg hercegével. (1953. június 7-én kelet-németországban általános munkásfelkelés tört ki. Günther Grass némileg Brecht-ellenesen, de nagyon brechti mód megírta 1966-ben A plebejusok a felkelést próbálják színdarabját, benne a Coriolanus-próbára bejönnek a lázadó munkások a színházi főnök segítségét kérik. A nagy megalkuvó főnök nem dönt, mert nem tudja, miért folyik a lázadás.)
Polgár Csaba alaposan készült Kleistből. A volt Lloyd/Duna/Odeon mozi tereiben Kleist Hermann csatáját állította csillogóan előcsarnokra és színpadi emelvényre. Az Örkényben játszott a Homburg hercegében, ez a Kleist-mű erősen hasonlít Shakespeare római tragédiájára. Tetszés szerint tekinthető főhőse eszménynek, vagy megzabolázhatatlan dölyfösnek. A folytatást itt olvashatják.

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása