Nézők a független társulatokért - Facebook-oldal indult

Nézők a független társulatokért címmel facebook-oldal indult a végveszélybe került függetlenekért. Egy lájk, néhány jó szó, bármilyen infrastruktúra vagy pénzadomány segít - állítják az oldal létrehozói.

Így írnak az oldalról a létrehozói:

A független társulatokat a megszűnés fenyegeti. Ezen az oldalon találkozhatnak a társulatok azokkal a nézőkkel, cégekkel, csoportokkal, akik bármiben fel tudják ajánlani segítségüket, legyen az egy lájk, néhány jó szó, infrastruktúra vagy pénzadomány.
A független társulatok jobbára (és többek között) állami támogatásból élnek. Az idei támogatásukra kiírt pályázat eredménye ősszel jelent meg, majd ezután derült ki, hogy az „elnyert” pénzből a minisztérium zárolni fogja az összeg egy részét. Hetekkel később közölte a minisztérium, hogy a pénz kevesebb, mint 2/3-át fogja kifizetni.
Idén, 2012-ben tehát úgy hozták létre és játszották előadásaikat a társulatok, hogy nem tudták, mennyi támogatásra számíthatnak az államtól. Mostanra derült ki, hogy sok társulat számára ez a pénz (amely egyébként minden évben egyre kevesebb lett) nem lesz elegendő arra, hogy folytassák a tevékenységüket. Ha semmi sem változik, ezek a társulatok egyszerűen meg fognak szűnni.

575608_113865545442285_802693487_n

Pedig nagyságrendileg nagyon kis összegekről van szó, a VI-os kategória tagjai idáig is szegények voltak: kb. 80 csapat élt annyi pénzből, amibe 1 km autópálya vagy némelyik operaházi díszlet kerül.
Olyan társulatokról van szó, akik telt házak előtt játszanak Magyarországon és nemzetközi fesztiválokon képviselik hazánkat: veszélyben Pintér Béla és Társulata, a Szputnyik, a Hoppart, a Krétakör vagy a Tünet Együttes. Veszélybe kerülnek a befogadóhelyek, mint például a MU Színház, a színházi nevelési programjában évente több ezer gyerekkel foglalkozó Káva Színház vagy Kerekasztal Színház, és olyan, az utánpótlás szempontjából rendkívül fontos műhelyek, melyek még csak most kezdenének kibontakozni.
A független társulatok közönsége ezzel az oldallal fejezi ki szolidaritását a VI-os kategória iránt. Ide várjuk mindazokat, akik segíteni akarnak és tudnak: egy lájkkal, néhány jó szóval, infrastruktúrával vagy akár pénzzel.

Az oldalt itt elérheti

süti beállítások módosítása