Premiert tartanak a leánynevelő intézetben

Nevelőintézeti lányok játszanak együtt színészekkel a Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak! című kortárs darabban, amelyet a Rákospalotai Leánynevelő Intézetben kedden mutatnak be Börcsök Enikő főszereplésével.

Ajánló:
Amikor egy kortárs amerikai drámát a Rákospalotai Leánynevelő Intézet lakói együtt játszanak el színészekkel, bent az intézetben, akkor nemcsak a tinédzserkori terhességről, a környezetvédelemről, a fenntartható fejlődésről és a kirekesztésről akarnak beszélni, amiről Kia Corthron drámája beszél, hanem szeretnék megmutatni, hogy milyen csodálatosak ők maguk, az intézet javulásra ítélt lakói.

Schwechtje Mihály rendező a darabról:

"Olyan elementáris erő volt a játékukban, olyan természetes őszinteség, hogy az felejthetetlen volt számomra. Aztán mikor véletlenül belefutottam Kia Corthron darabjába, amelyben két várandós tinilány játszik, és egyikük a darab főszereplője, rájöttem, hogy ez remek alakalom lenne, hogy találkozhassak ezekkel az érdekes lányokkal" - nyilatkozta az eredetileg filmrendező Schwechtje Mihály.
A darab Harlemben játszódik, egy afroamerikai család hétköznapjait mutatja be. "Látszólag távoli a párhuzam a magyar valósággal, de a globalizált társadalom mára ugyanazokat a társadalmi feszültségeket termeli ki" - véli Schwechtje Mihály. "A történet egy 14 éves várandós lányról és barátnőjéről szól, aki szintén gyermeket vár, de már a másodikat. Az előadásban azt szeretném kibontani, hogy a korai felnőtté válás hogyan egyeztethető össze a mentális éretlenséggel. Ezt a kettősséget boncolgatjuk. A munkám egyben szociális munka is. Mindenkivel elbeszélgetek arról, hogyan jutott az intézménybe. Több lány élete a droghasználat miatt siklott ki, de más szörnyű történeteket is hallottam. Azonban ezek a lányok viszonylag rendben vannak mind lelkileg, mind szellemileg. A darabba semmit nem emelünk át a személyes tragédiájukból" - számolt be Schwechtje Mihály.

A lányok saját lakóterükben fogadják a nézőközönséget, így bepillantást engednek életükbe. Az előadásban Józan László, Börcsök Enikő és Kardos Róbert mellett Laki Eleonóra, Jákovics Kriszitna és Czene Alexandra játszik, a látvány Kálmán Eszter és Izsák Lili munkája, a darabot Ruttkay Zsófia fordította.

misi

Schwechtje Mihály

A FÜGE Produkció és a Rákospalotai Leánynevelő Intézet bemutatja
Kia Corthron Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak!
fordította: Ruttkay Zsófia
Magyarországi ősbemutató

Thyme: Laki Eleonóra
Erry: Józan László
Shaneequa: Jákovics Kriszitna/ Czene Alexandra
Marjorie: Börcsök Enikő
Ollie: Kardos Róbert

Látvány: Kálmán Eszter, Izsák Lili
Fény: Herbai Máté
Rendező munkatársa: Fazekas Anna
Produkciós vezető: Kiss Réka Judit
Rendező: Schwechtje Mihály

Bemutató: 2012. november 20. 19:00
További előadások: 2012. november 23. 19:00

2012. december 10. 19:00

Helyszín: XV. kerület Pozsony u.36. Rákospalotai Leánynevelő Intézet

Jegyinformáció: jegy@fugeprodukcio.hu, +36 70 777 2533

jegyek korlátozott számban kaphatóak

süti beállítások módosítása