Rocky színpadra lép - Musical-kuriózum Hamburgban

Egy új musical-kuriózum premierjének helyszíne lesz november 18-án a hamburgi Operettenhaus. A Rocky-The Musical című darbot Sylvester Stallone három Oscart nyert kultuszfilmje a Rocky ihlette.

A legendás, 1976-os első Rocky fim musical változatát a Stage Entertainment vitte színpadra, producerekként pedig Sylvester Stallone, Vitali és Vladimir Klicsko jegyzik. A darabot, amelynek teljes címe Rocky -The Musical, Fight From the Heart, a Tony-díjas Alex Timbers rendezi. Az alkotók elmondták, hogy a musical hangsúlyt szeretne fektetni mindazokra az értékekre, amelyeket annak idején a film is képviselt, mint az őszinteség, a bátorság vagy az önmagunkba vetett hit fontossága.

Rocky-S-Bahn

A színpadi változat zenéjében is igyekszik hű maradni a filmhez, így a Rocky már klasszikussá vált dalai, mint “Eye of the Tiger” vagy a “Gonna Fly Now” is felcsendülnek majd a színpadon. A Rocky musicalbe a film kultikus jeleneteit is beemelik. A színpadi változatban feltűnnek a filmből jól ismert karakterek: Rocky Balboa és élete nagy szerelme Adrian mellett, Adrien bátyja Paulie és Rocky edzője Mickey is szerepel a musical-változatban, amely úgy kelti életre és mutatja be a szereplők érzelmeit, vágyait, kudarcait, és esendőségét, ahogyan csak egy színpadi mű képes –olvasható a musical beharangozójában.

A Rocky Balboa történetét feldolgozó musical igazán izgalmas és újító vállalkozás a maga nemében, hiszen a német musicalek történetében először mutatnak be premier előadáson egy nemzetközi sikereket elért művet német, nem pedig angol nyelven. A hamburgi Rocky – the musical címszereplője az amerikai Drew Sarich partnere, az Adriant játszó a holand színésznő Wietske van Tongeren lesz. A darab forgatókönyvét a Tony-díjas Thomas Meehan írta, aki többek közt az Annie, A Producerek vagy a Hajlakk forgatókönyvét is jegyzi, a koreográfus Kelly Devine, a díszlettervező Chris Barreca. Thomas Meehan szerint ez a történet inkább a szerelemről és nem a boxról szól.

A romantikus szerelmi szálat szeretné erősíteni a színpadon maga Stallone is, aki nem csak a film film főszereplője, de eredeti forgatókönyvének szerzője is volt.

Rocky_Adrian_525x362

"Régóta megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy csinálni kéne egy Rocky musicalt. Ez a történet leginkább a szeretetről szól – Adrian nélkül Rockynak sosem sikerült volna végigvinnie az utolsó menetet. A két karakter az egész történet kulcsa. Két ember érzelmi utazásának, szerelmének és egymásra találásának története ez, és én borzasztóan büszke vagyok, hogy láthatom ezt a színpadon, musicalként is kibontakozni – és Rocky is büszke lenne rá.” – mondta a darabról Silvester Stallone.

rocky-ring

A Rocky film sikere annak idején elsöprő volt – tíz Oscar-díjra jelölték, ebből hármat meg is kapott, köztük a legjobb filmnek járó szobrocskát is. A Rocky himnuszává vált “Gonna fly now” című dalt, Bill Conti szerzeményét, minden idők egyik leginspirálóbb és legismertebb filmbetétdalaként tartják számon. A Rocky film zenéje mindig is különösen fontos volt Sylvester Stallone számára, aki elmondta, amikor a boxoló történetének forgatókönyvét írta egyfolytában valami szenvedélyes zenére vágyott, „olyanra amely belülről jön”. „De sajnos én botfülűnek születtem” – vallotta be a színész. Az Oszcar-díjra jelölt “Gonna fly now” és “Eye of the Tiger” valamint  a Sly testvére, Frank Stallone által írt “Take you back” mellett a musicalben húsz új dal is felcsendül. A darabban elhangzó dalokat a Tony-díjas szerzőpáros Lynn Ahrens és Stephen Flaherty írta. Flahetry elmondta, hogy a zenében a rock, az R&B, a folk és a funky hangzás egyaránt jelen lesz. A szerző azt szeretné elérni, ha egyfajta „streetopera” hatást érne el a zenével.

rocky_ssz

A Rocky- The Musical társproducerei, a Klicsko fivérek elárulták, hogy gyerekként a Rocky film, és Stallone motiválta, inspirálta őket arra, hogy elkezdjenek boxolni. „Nagyon izgatottak vagyunk, hogy részt vehetünk ebben a színházi projektben” – mondta Vitalij Klicsko, aki testvérével együtt a színpadi munkákba is bekapcsolódott. A Klicsko testvérek szakértelmükkel segítettek a boksz-jelenetek kidolgozásában, és a „harci” koreográfiáért felelős Steven Hoggettel együtt mindent megtettek azért, hogy a színpadon olyan adrenalinfokozó jelenetek születhessenek, amelyek a nézőkben azt az érzést keltik, mintha közvetlenül a ring mellett ülnének. A bokszringet eredeti, hatszor hat méteres méretben állítják színpadra, sőt a fináléban a nézőtérre is belóg majd.

rocky-ring2

A tervek szerint a 15 millió dolláros hamburgi produkciót világszerte bemutatják majd angol nyelven is, illetve a hamburgi Rocky musical egyfajta főpróbája lesz a Broadway musicalnek, amelynek premierjét 2013-ra tervezi a Stage Entertainment produkciós iroda - többek közt a németországi Tarzan és Oroszlánkirály és Apácashow című musicalek is az ő nevükhöz fűződik. A Rocky- The Musical Broadway-változatában a hírek szerint Andy Karl kapta meg Rocky szerepét, Glen Flesher lesz Pauly és Tricia Paoluccio alakítja Adriant.

 

Forrás: broadwayworld.com, playbill.com, stage-entertainment.de

süti beállítások módosítása