Tartalékaiból él a MU Színház - Függetlenek az ATV-ben

Kulcsár Viktória a FÜGE elnöke és Erős Balázs, a Mu Színház igazgatója az ATV-nek nyilatkozott a függetleneket érintő zárolásról.

Kulcsár Viktória a FÜGE elnöke úgy fogalmazott a függetlenek helyezete kapcsán azt ATV-ben: “Nem feltétlenül kell összeesküvés elméletet sejteni a döntések mögött. Mégis eljutottunk oda, hogy 2012-t írunk, november közepe van és az éves támogatásunkból nem kaptunk még egy forintot sem, holott törvény rendelkezik arról, hogy a függetleneket támogatni kell. Mivel kultúrával foglalkozunk és közhasznú tevékenységet folytatunk, törvény adta jogunk van arra, hogy pályázatot nyerjünk”.

Erős Balázs, a Mu Színház igazgatója pedig arról számolt be, hogy intézménye eddig a tartalékaiból élt, most pedig magánemberektől próbálnak segítséget kérni adományok, szponzoráció formájában. “A MU Színház esetében egy intézményről beszélünk, amit nagyon nehéz állami segítség nélkül fenntartani, mert egy infrastruktúráról beszélünk. Projektekre, programokra tudunk valamennyi pénzt más forrásból is szerezni, de magára az épület fenntartására nem” – árulta el a MU vezetője, aki 250-260 előadásnak ad teret évente.

Arról számolt be, hogy a függetlenek és az őket tömörítő FESZ, bár kért, nem kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy a megpályázott pénzeikből mennyit és mikor kaphatnak meg. “Megcsináltuk ezt a videót, erre két nap múlva kaptunk választ. Arra volt erő, energia, fáradtság, hogy videó üzenetben reagáljanak a mi üzenetünkre” – tette hozzá Erős Balázs.

Kulcsár Viktória arról is beszélt az ATV-ben, hogy a független terület keresi azokat a forrásokat, amelyekből fennmaradhat, de az szinte lehetetlen, hogy teljes mértékben függetlenedni tudjon az állami támogatástól.

“Azt gondoljuk, hogy nem csak igazságtalan ami történik, hanem jogsértő is. Megpróbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy az igazunkat bizonyítsuk” – összegzett Erős Balázs.

 

Legkésőbb januárban megkapják a pályázaton elnyert támogatásaikat a független színházak. A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága a napokban kezdi kiküldeni az értesítőleveleket, a folyósításra a szerződések aláírása után kerülhet sor. A hírt az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága a távirati iroda kérdésére közölte.

süti beállítások módosítása