Egy több száz oldalas CV - Andrei Şerban könyvet írt

Az egyik leghíresebb román rendező, Andrei Şerban könyvírásra adta a fejét. Az Életrajz című kötetről Szőke Zsolt írt a játéktér.ro számára.

andrei_serban_-_eletrajz

Részlet Szőke Zsolt írásából:

Pályájuk elején lévő rendezők azt ne higgyék, hogy a könyv olyan titkokat rejt, amelyek birtokában ők is olyan nagy és híres rendezők lesznek, mint Andrei Şerban. Ez csak egy életrajz. Még ha találunk is benne szép gondolatokat a színház értelméről. Şerban ars poeticája szerint például a színház arra való, hogy felemelkedjünk valami felé, hogy az embert emlékeztesse a lehetőségeire; így ő rendezései által az élet értelméről beszél.

De Şerban igazi titka talán abban rejlik, hogy mindig valami újat akar létrehozni az adott drámából. Nincs egy kialakult, felismerhető kéznyoma, mint sok más rendezőnek, mint például Grotowskinak vagy Peter Brooknak. Ezzel a két meghatározó színházi alkotóval személyesen is találkozott Şerban, hiszen kortársai voltak, sőt Peter Brookot mesterének is tartotta.

A könyv egyik jó tulajdonsága: azáltal, hogy tanúivá válunk e a találkozásoknak és történéseknek, közelebb hozza a színháztörténetet, és személyesebbé teszi számunkra. Egy szűrőn, Şerbanon keresztül kapjuk meg azokat az információkat a színházcsinálás nagy alakjairól, amelyeket ő fontosnak és említésre méltónak talál.

Şerban az írása elején arra hivatkozik, hogy nem rendelkezik írói tehetséggel, ezért arra kér, hogy legyünk vele elnézőek. Segítségül hívja két barátját, Ana Maria Nartit és George Banut, e két kritikust, hogy hármasban elevenítsék fel a múltat beszélgetéseikben.

Folytatás a jatekter.ro-n

süti beállítások módosítása