Az MMA kapja meg a Műcsarnok és a Vigadó tulajdonjogát

A Magyar Művészeti Akadémiának (MMA) adja át a magyar állam a Műcsarnok és a Pesti Vigadó tulajdonjogát 2013. január 1-jén; az MMA több művészeti testületbe is tagot delegálhat, illetve dönthet a létrehozandó Nemzet Művésze díj odaítéléséről.

Szerdai ülésén a kormány megtárgyalta az MMA kultúrstratégiai szerepének megerősítéséről és egyes kulturális tárgyú jogszabályok módosításáról szóló előterjesztést - mondta el az MTI-nek csütörtökön a kultúráért felelős államtitkár.
L. Simon László bejelentette: a Műcsarnoknak mint ingatlannak a tulajdonjoga az akadémiához kerül, a kortárs kiállítóhelyet üzemeltető Műcsarnok Nonprofit Kft. tulajdonosa és fenntartója azonban továbbra is az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) marad, a nonprofit kft. feladatellátásának művészeti és tartalmi kérdéseiben egyetértési jogot biztosítva az MMA elnöke számára.
A kormány döntött arról is, hogy az Emmi 2013. október 31-ig az MMA elnökének bevonásával átvizsgálja a kultúrafinanszírozás intézményrendszerét, különösen a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Nemzeti Filmalap, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap kulturális, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap filmes pályázati forrásait.
Az NKA alelnöki tisztét is ellátó L. Simon László kiemelte, hogy a kulturális alap forrásai és működése változatlan marad. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke személyesen is hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az NKA mint a hazai kultúrmecenatúra egyik legfontosabb szervezete megőrizze integritását és folytathassa munkáját, hiszen a rendszerváltás után ő maga bábáskodott az NKA létrejötténél - közölte az államtitkár.
L. Simon László tájékoztatása szerint a kormány az MMA számára közreműködési lehetőséget biztosít a Kossuth-díjra és a Széchenyi-díjra javaslatot tevő bizottság munkájában, egyetértési jogot ad az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke és a szakbizottságok elnökei kinevezésében. Az akadémia képviselője a jövőben részt vehet a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanács ülésein, tagot delegálhat a Magyar Ösztöndíj Bizottságba, valamint az Országgyűlés Szent Korona Testületébe.

mucsarnok

Döntés született a Nemzet Művésze díj megalapításáról is, amelynek odaítéléséről az MMA dönthet; a köztestület folyósítja az elismeréssel járó életjáradékot is. A Nemzet Művésze díj felváltja a Nemzet Színésze, a Magyar Mozgókép Mestere és a Magyar Állami Operaház Mesterművésze elismeréseket, amelyek birtokosai automatikusan részesülnek az új díjban. Az ezzel kapcsolatos jogszabály-módosításoknak 2012 végéig kell megszületniük.
"Szeretnénk, ha egy sokszínű, változatos, a magyar művészeti élet egészét lefedő Magyar Művészeti Akadémia jönne létre", ezért 50 fővel 250-re emelkedik a köztestület rendes tagjainak száma, akik művészi tevékenységük elismeréseképpen életjáradékban részesülnek - közölte az államtitkár.
Ennek összege a jövő évtől bruttó 150 ezer, a levelező tagok esetén 100 ezer forint. A kormány támogatja, hogy a juttatás az évtized végéig elérje a Magyar Tudományos Akadémia által a Magyarországon élő, hazai akadémikusok részére folyósított havi tiszteletdíj összegét - mondta L. Simon László.

A minisztérium vezetője, Balog Zoltán két hete így nyilatkozott a Hír Tv-ben: „A Magyar Művészeti Akadémiába (MMA) kell bemennie a művészeknek, a kultúrembereknek, az íróknak, a költőknek, a színészeknek, a filmeseknek. A kormány odaadja nekik az összes támogatást, aztán ők fogják autonóm módon elosztani. Szerintem ez a jövő, nem az, hogy a miniszter és az államtitkár osztogat, számolgat."

MTI

süti beállítások módosítása