'A recept örök' - Nyári Oszkár mesélt

Nyári Oszkár, a Csiky Gergely színház színésze évek óta működteti a Karaván Művészeti Alapítványt, mellyel Kaposváron bemutatták Az Anconai szerelmesek című darabot. Ennek kapcsán mesélt.

A kaposvarmost.hu cikkéből:

Nyári Oszkár elsőként arról beszélt, hogy úgy látja, változóban van a színház. "Föl kell mérnie, hogy mit kívánnak az emberek, de azt is, hogy mire van szükségük. A színház ugyanis tükröt tart a társadalomnak. Segít az embereknek abban, hogy milyen ízlés szerint válasszanak, mi az, ami fontos, és mi az, ami zsákutca. Színházba kell csábítani az embereket, közben gondolatokat kell adni nekik úgy, hogy ne érezzék, hogy ez kényszer. Tükröt kell tartani, de figyelni arra az érzékenységre, hogy ha ez a szemükbe világít, akkor el fognak fordulni és nem jönnek vissza. Ráadásul az emberek anyagilag sok mindent nem engedhetnek meg maguknak. Számomra bíztató, hogy Kaposvár közönsége még mindig nagyon fontosnak tartja a színházat" - fejtette ki a színész.

nyari_oszkarFotó: kaposvarmost.hu

Az Anconai szerelmesek három évvel ezelőtti sikeres bemutatása után idén újra látható Kaposváron, kaposvári színészekkel, a Karaván Színház előadásában. A zenés komédiát Vajda Katalin írta. A mű Anconában játszódik, de akár itt is játszódhatna, akár most is, nincs jelentősége, lényeg, hogy lefordítható a magyar társadalomra. Ennek kapcsán Nyári Oszkár úgy fogalmazott: "Ez a komédia bizonyítja, hogy a színház, a recept az örök: az emberek érdeklődésének középpontjában az ember áll, gyarlósága, vágyai, szerelme, küszködése, kacaja, siránkozása, gyötrődése. Ebből kell csinálni egy olyan fantasztikus pillanatot, amikor kölcsönhatásba lép a közönség a játszóval, és katartikusan átéli azt, amit a színész ott megteremt" - nyilatkozta Nyári Oszkár.

Arról is szólt, hogy szeretnénk az embereket becsábítani a színházba. "Azokat is, akik nem Kaposváron élnek. Ezért választottuk a vasárnap délutánt a darab időpontjának. Aki el szeretne jönni, kényelmesen megebédel otthon, összekészül, bejön a városba, 3-tól 6-ig megnéz egy fantasztikus előadást, utána kényelmesen hazamegy, és még csak akkor kezdődik az este" - fogalmazott Nyári Oszkár.

A teljes cikk itt olvasható.

süti beállítások módosítása