Figaro házasssága - Alföldi Rijekában rendezett

Alföldi Róbert Rijekában rendezett. A Nemzeti Színház igazgatója a Figaro házassága című előadást állította színre a horvát tengerparti városban.

Nagy sikert aratott Rijekában (Fiume) Beaumarchais híres vígjátéka, a Figaro házassága Alföldi Róbert rendezésében. A darab premierjét a hétvégén láthatta az Adria-parti kikötőváros közönsége az Ivan Zajc Horvát Nemzeti Színházban.

figaro

Kritikus szemmel a darabról:

„… a Figaro alapötlete egy minimumra szorított színpadi kép, mivel az előadás a színészi játék fontosságára van alapozva… Kiváló játék, komoly fizikai munka, mimika, non-verbális kommunikáció jellemzi a színészeket -  az előadás bizonyos pontjain nehéz eldönteni, hogy élő színészt vagy rajzfilmfigurát látunk a színpadon. …Alföldi hihetetlen módon varázsolta színpadra Beaumarchais nagyságát. Az összes színész játéka új dimenziót kapott, de köztük néhány – Tanja Smoje, Anastazija Balaz – élete legjobbját nyújtotta… A fantasztikusan precíz színészi játékot hirtelen váltások szakítják meg, mely váltásokat a közönség ovációval fogadott.

Nada Matosevicnek, a színház igazgatójának rengetegen gratuláltak. Az előadás egész egyszerűen annyira jó, hogy reklámként szolgálhat a színház számára. A hírek szerint már meghívást kapott Ljubljanába, de reméljük, hogy Zágrábba, Eszékre, Splitbe is eljut…

A Figaro vetekszik Horvátország egyik leghíresebb színházi produkciójával, az évekkel ezelőtt Zágrábban bemutatott Jalta-Jalta c. előadással.”

kigo.hr

„Alföldi Róbert nem a társadalmi szatíra irányába mozdította el az előadást, hanem a szereplők közti viszonyok érdekelték, illetve arra a vígjátéki potenciálra helyezte a hangsúlyt, amit Beaumarchais darabja kínál. Az univerzális oldalt kívánta kiemelni, ezért nem a XVIII. századot idézte meg… A koncepció része a műfajok közti mozgás, mely nagy kihívást jelent a színészeknek: realitásból a karikatúrába ugrani… Az előadás további erőssége a helyzetkomikum, illetve a nagyszerű dalok és zene. Alföldit elsősorban a színészi játék érdekelte, melyet precíz koordináták közti koncepcióval rendezett meg… A színészek közül többen  - Jasmin Mekic, Tanja Smoje, Anastazija Balaz – élete legjobbját nyújtotta, de minden színész kiválóan játszik…”

Novi List 

süti beállítások módosítása