'Pótszékes nézőtér előtt játszom' - Gregor Bernadett az Újszínházban

Gregor Bernadettel készített interjút a Magyar Hírlap, a nemrég az Újszínházban bemutatott Csurka-darab, a Deficit kapcsán. Lapszemle.

A Magyar Hírlap cikkéből:
"Amikor elér egy ilyen feladat, amiért kínnal-keservvel meg kell küzdeni, mindig azt érzem, hogy hiszen ezért választottam ezt a hivatást. Miután stúdiószínpadon játsszuk az előadást, azt is nagyon szeretem benne, hogy nem lehet megúszni, hiszen a nézővel szemtől szemben vagyunk, itt minden rezdülésnek súlya van. Egészen más nagy színpadon vígjátékot játszani, még ha a közönség nem is látja, a színész érzi, hogy kevesebbet tett bele, mint egy komoly dráma esetében. A próbafolyamat során Ádám Tamás rendezőnek nagyon hasznos instrukciója volt, hogy felejtsük el, hogy a szereplőket X-nek, Y-nak, V-nek és Z-nek hívják. Innentől kezdve: Bregyán Péter, Kautzky Armand, Tóth Auguszta és Gregor Bernadett játssza a darabot" - kezdte Gregor Bernadett.
A színésznő szerint Csurka István darabjában az az izgalmas, hogy a négy különböző emberben miként játszódik le ez a lélektani folyamat. "Egy ilyen párcserét nem lehet lelki következmények nélkül végigcsinálni, a kapcsolat nem folytatódhat ugyanott, ahol abbahagyták" - fogalmazott.

gregor_bernadettFotó: Eöri Szabó Zsolt, magyarhirlap.hu

Gregor Bernadett úgy véli, ha valaki nagyon akarja, aktualizálhatja a darabot. "Én inkább a hallomásaim, olvasmányaim szerint építem fel magamban a hatvanas évekre jellemző életérzést. Bár nem vagyok érintett a szóban forgó időszak politikai életében, a hatvanas éveikben járó nézők annál inkább. Érdekes, hogy a közönség soraiban felfedeztem tinédzsereket is. Egyébként párhuzamosan játszottam a Dózsa László rendezte Halálcsel című darabban, amely egy 1951-ben kivégzett labdarúgóról szól. A rendező, aki tizennégy évesen részt vett az utcai harcokban, sokat beszélt nekünk erről az időszakról. Ez segített, hogy átérezzem" - mesélte a színésznő.
Gregor Bernadett az Újszínházról is szólt: "Májusban kezdtem próbálni, akkor volt négy hónapja, hogy Dörnerék átvették a színházat. Nem éreztem ellenséges, feszült hangulatot, ráadásul nagyon örültem, hogy egy fővárosi kőszínház tagja lehetek - manapság ez nem kis dolog. Nemhogy feszültség nincs, de épp ellenkezőleg: erősen összetartanak, akik itt dolgoznak. Nemrég olvastam valahol, hogy sorra maradnak el előadások az Újszínházban, és hogy kongó nézőtér előtt mennek a darabok. Ehhez képest amióta itt vagyok, csak pótszékes nézőtér előtt játszom; a Deficitre alig lehet jegyet kapni. Szóval megtalálja az új repertoár is a maga nézőit, annak ellenére, hogy a sajtó - tisztelet a kivételnek - pozitív cikkeket ritkán közöl a színházról" - mondta Gregor Bernadett.

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása