Ulickaja és Tóth Krisztina a színpadon

Férfi és nő két univerzum. A Rózsavölgyi Szalon két előadásában most mindkettőbe bepillantást nyerhetünk.

A szerető álma címmel Tóth Krisztina költeményei, prózáinak részletei elevendenek meg Takács Kati előadásában zenével és tánccal körbevéve. Krisztina írásai a mindennapok látszatra olyakor jelentéktelen, mégis nagyon is meghatározó, apró mozzanatait veszik számba. Öröm és fájdalom, boldogság és gyötrelem ezernyi tónusa áll egymás mellett.

Takács Kati a darabról:

  „Sok évvel ezelőtt, apám halálát követően figyeltem fel Tóth Krisztina verseire. A rádióban olvastam fel egyik versét, amely pontosan kifejezte az akkori zaklatott lelkiállapotomat és sikerült olyan személyesen megszólalnom, ami ritkán fordul elő. Ettől kezdve kíváncsian kerestem és vártam az írásait.

Az elmúlt évben is hozzá fordultam, amikor színházi és egyéb gondjaim kezdtek bekeríteni, s úgy éreztem Tóth Krisztina írásainak segítségével kibeszélhetem magamból őket. Írásaiban, a pontos helyzet- és emberismeretének kíméletlensége többnyire a legváratlanabb pillanatokban és szituációkban humorral oldódik, mert Ő a hétköznapokat, az emberi esendőséget, kicsi drámáinkat, botlásainkat, szerelmeinket olyan éles megvilágításba helyezi, amelyben apróságaink költészetté emelkednek és a helyzetek groteszkségének köszönhetően, hol pirulva, hol felszabadultan nevetve ismerünk rá magunkra és kicsi világunkra, és ez üt igazán szíven, ez vezet a katarzishoz. Hosszú időre volt szükségem, míg összerakosgattam az anyagot és közben éreztem, hogy szükségem lesz társakra, hát választottam négy férfit: két zenészt, egy táncost, és egy rendezőt.

Jó mulatság volt a próbákon a női szemszöget egyeztetni a férfi tapasztalással. Miközben Tóth Krisztina gyönyörű, izgalmas nyelvezetét összesimítottuk a zenével, s érzem annak örömét, ahogy egy tekintettel, egy mozdulattal, egy közös lélegzetvétel szünetében megteremtődik közöttünk az együttes színpadi létezés, a színház."

Következő előadás: 2012. december 6. 19:30, Rózsavölgyi Szalon

Előadja: Takács Kati

Közreműködik: Ágoston Béla, Mizsei Zoltán, Widder Kristóf

Háttérképek: Magyarósi Éva

Rendező: Hargitai Iván

 

rozsavolgyi_toth_krisztina_eloadas_takacs_kati

Takács Kati

A Rózsavölgyi Szalonban decembertől Ljudmila Ulickaja: Odaadó hívetek, Surik című nagysikerű regényének adaptációját is láthatják, ami egy sokak számára talán ismeretlen jellemű férfit állít fókuszba. A csinos, biztonságot sugárzó férfi kitűnő szerető, önzetlen barát és kötelességtudó gyerek, akit hölgyismerősei bármikor megkereshetnek, felhívhatnak, gondolkodás nélkül segít rajtuk, mindegyikük elvárásának megfelel. Eközben azonban lassan elveszíti az arcát. Az Ulickaja regény szereplőit olyan színészek jelenítik meg, mint Tordai Teri, Balog Judit, Mohai Tamás, Sipos Vera és Tánczos Adrienn.

Selmeczi Bea a műről:

„Hogyan változik egy pódiumszínpad klasszikus polgári enteriőrré? Agyonzsúfolt tér, kellékrengeteg, festett polgári idill? Nem.

A nézők mintha egy megkopott, helyenként megsárgult szélű fényképalbumot lapozgatnának, vagy egy fényképezőgép lencséjén keresztül figyelnék Surik életét. A fényképek megelevenednek, hogy aztán újra puszta emlékképpé váljanak. Intimitás és kukkolás egyszerre."

rozsavolgyi_surik_mohai_400Középen: Mohai Tamás

Premier: 2012. december 15. 19:30, Rózsavölgyi Szalon

Surik Korn – Mohai Tamás

Vera Alekszandrovna – Balog Judit

Jelizaveta Ivanovna – Tordai Teri

A lányok – Sipos Vera/Tánczos Adrienn

Fordította: Goretity József

Színpadra alkalmazta: Selmeczi Bea

Rendező: Bagó Bertalan

www.rozsavolgyi.hu

süti beállítások módosítása