'Hitet, szeretet lehet közvetíteni'

“A tradíciók tisztelete mellett az ifjúságot is aktívan be kell vonni a nyári szegedi színházi életbe, míg a szabadtéri csillagtetős színpadára az ország legjobb operett- és musicaljeit kell elhozni” – nyilatkozta a Szeged Ma című lapnak Kelemen Csaba, akit a szabadtéri élére javasol Kohári Nándor.

Az előzményekről itt olvashat.

„Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a szegedi szabadtérin ki kell alakítani egy új műsortervet, de nagyon fontos, hogy a pozitív hagyományokat megőrizzük és továbbvigyük zökkenőmentesen. Ennek legalapvetőbb eleme a nemzeti gondolkodás, a nemzeti szellem, s a nemzeti darabok továbbvitele” – nyilatkozta a portálnak Kelemen Csaba a kulturális bizottság szerdai ülése után, melyen 6 igen és 2 nem szavazattal döntöttek arról, hogy a szombati városi közgyűlés napirendi pontjai közé javasolják Bátyai Edina leváltását. A Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjára Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) Kelemen Csaba színművészt, az Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatóját javasolja, míg művészeti vezetőnek Sasvári Sándor színészt.

kelemen_csabal

Kelemen Csaba szerint növelni kellene a zenés műfaj jelenlétét a szabadtérin, Szegeden nemzetközi és országos operett- és musical fesztivált lehetne rendezni. „A színházak minden évadban bemutatnak egy operettet vagy musicalt, amiket 20-40 millió forintos költségvetésből készítenek el. A bérletes előadások mellett néhány alkalommal játsszák ezeket mindössze, majd leveszik a műsorról, gyakorlatilag eltűnnek. Ezt a két műfajt értékesebbé tehetnénk azáltal, hogy az évad legjobb előadásainak biztosítunk teret a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Ide hozhatnánk a három legjobb operettet és musicalt, ezzel gazdagítva a szabadtérit” – magyarázta Kelemen Csaba. Megjegyezte, ahhoz, hogy a Dóm téren is megállják helyüket ezek a darabok, a színpad adottságaihoz kell igazítani azokat, például a díszletekkel, táncosokkal és zenekari kísérettel.

„Az operának olyan hagyományai vannak Szegeden, amire méltán büszke lehet a város és a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése. Azt gondolom, ezt muszáj továbbvinni, méghozzá a helyi operatársulatot foglalkoztatva, de rendkívül fontos a neves vendégek meghívása is azért, hogy jöjjenek ide az ország különböző pontjáról” – hangsúlyozta a színművész, aki az ifjúságnak is nagyobb szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget biztosítana. Ebben a munkában a Szegedi Nemzeti Színház társulatára, zenekarára és táncosaira is számítana.

„Az emberekre áradó rengeteg negatív dolognak egy ellentétét kell itt bemutatnunk, és óriási lehetőség a Szegedi Szabadtéri Játékok, hogy 5500 ember előtt pozitív gondolatokat, a hitet és szeretet lehet közvetíteni, és a hagyományoknak a tiszteletét” – fogalmazott Sasvári Sándor.

A közgyűlés szombati ülésén dönt arról, hogy napirendre veszik-e Bátyai Edina leváltását.

A teljes cikket itt olvashatják.


süti beállítások módosítása