Leváltaná Bátyai Edinát a Fidesz

Menesztené Bátyai Edinát, a szabadtéri igazgatóját a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának jobboldali többsége - számolt be elsőként a Délmagyar.

A kulturális bizottság tegnapi ülésén a városi tulajdonú Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. helyzete és működése volt az első napirendi pont, de - Tóth Károly (MSZP) kérdésére - Haág Zalán (KDNP), a bizottság elnöke elmondta: nem hívta meg az ülésre Bátyai Edinát, a cég ügyvezetőjét, és írásos előterjesztés sem készült a témában. Kohári Nándor ( Fidesz) bejelentette: már benyújtotta indítványát Bátyai Edina leváltására a szombati városi közgyűlésre. Ebben javasolta, hogy Kelemen Csabát válassza meg a közgyűlés a szabadtéri új ügyvezetőjének, Sasvári Sándort pedig a művészeti igazgatónak Kesselyák Gergely helyett.

edinaBátyai Edina, fotó: Délmagyar

Nikolényi István, a bizottság külsős tagja, volt színházigazgató elmondta: nem érti, miért Alföldi Róbert, s miért nem Koltai Róbert rendezi jövőre az István, a király jubileumi előadását a Dóm téren. (1983-ban Koltay Gábor rendezte a darabot - a szerk.). Solymos László alpolgármester megdöbbentőnek nevezte, hogy a kulturális bizottság akarja meghatározni a szabadtéri műsorpolitikáját és azt, hogy ki rendezzen a Dóm téren. Tóth Károly koncepciós eljárásról beszélt. Haág közölte: Bátyai Edinával kapcsolatban nem politikai döntésről, hanem bizalomvesztésről van szó.
Kelemen Csaba színész, az egri Agria Nyári Játékok jelenlegi igazgatója elmondta : Kerényi Imre volt a mestere a színművészeti főiskolán. Szerinte az a legfontosabb, hogy magyar darabokat ad janak elő magyar színészekkel magyar nézőknek. A legkiválóbb három operettet minden évben Szegedre hozná az országból. Elmondta: jó barátja Kohári Nándor hívta fel telefonon, hogy koncepció- és személyi váltás várható Szegeden a szabadtérin. Sasvári Sándor elmondta: őt Kelemen Csaba hívta fel telefonon, hogy ha elnyeri az igazgatói posztot, akkor vállalja-e a művészeti vezetői feladatot. Erre igent mondott.

Kelemen Csaba a Szegedi Városi TV-nek nyilatkozott terveiről. „Nem lehet leengedni akármilyen áron sem a színvonalból” – nyilatkozta a színész.

Az este folyamán létrejött egy Facebook oldal, amely támogatja, hogy Bátyai Edina maradjon a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. Ezen az oldalon már olvasható Tóth Károly MSZP-s szegedi képviselő hozzászólása: "A Kulturális Bizottság szerdai ülése szánalmas komédia volt. Amikor a Szegedi Szabadtéri Játékok működését úgy tárgyalták a FIDESZ képviselői, hogy a vitára/tájékoztatóra Bátyai Edina igazgató meghívását Haág Zalán nem látta szükségesnek ( Zalán szavai szerint az igazgató akár el is jöhetett volna, ha akar ). Arra pedig szavakat sem lehet találni, hogy a vita közben 2 úriember (?) besétált, és miközben Bátyai Edina szakmai munkájáról, esetleges visszahívásáról még nem is szavaztunk, a 2 úr (?) már a saját elképzeléseit kezdte ismertetni. Egyértelműen kiderült, hogy Bátyai Edina leváltásának egyetlen szakmai indoka sincs, nyilvánvalóan politikai zsákmányszerzés a cél. 10 éve vagyok képviselő, és 10 éve dolgozom a Kulturális Bizottságban, de a tegnapi eset volt a legmegdöbbentőbb, legfelháborítóbb. Nagyon bízom a szegediek, a szakmabeliek bölcsességében, kiállásában. Ha szó nélkül hagyjuk, a Szegedi Szabadtéri Játékok a politika játékszerévé válik. El a kezekkel a Szegedi Szabadtéri Játékoktól!" - fogalmaz Tóth Károly.

Rosta Mária producer, az István, a király előadási jogaival rendelkező Szeged - Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője a Délmagyar megkeresésére válaszolva közölte: nem érti, miért akarják meneszteni Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóját és aggódik a rockopera Dóm térre tervezett jövő nyári, jubileumi bemutatója miatt.

"A szabadtéri igazgatóját korábban is le akarták már váltani, de akkor nem találtak a helyére megfelelő jelöltet. Pontosabban, egy ideig várták, hogy Koltay Gábor vagy Bereményi Géza ülne be Bátyai Edina székébe, erre azonban nem került sor. Bátyai jól menedzselte a szabadtérit, de minden szezonban kifogásolták, hogy a jobboldal számára nemkívánatos művészek – például Alföldi Róbert – miért kapnak jelentős rendezői és színészi szerepet a fesztiválon. Bátyai mostani puccsszerű leváltásához ürügyként használták a REÖK Palota egyik vitatott kiállítását is, amely szegedi egyházi körökben széles körű tiltakozást váltott ki" - számolt be a történtek kapcsán a Népszabadság a novemberben nyílt Kontrasztok vonzásában című kiállításról, amelynek egyik installációja a bibliai Utolsó vacsora parafrázisa volt. Győrffy László „Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben” című műve -amelyet végül eltávolítottak- egy asztalból állt, rajta egy felfordított tenyérrel, 12 tányérral, amelyekben élethű emberi ürülék volt.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök közleményben kommentálta a kiállítást: "Bármilyen esetleges rosszindulat vagy talán kulturális deficitből fakadó balul sikerült szándék vezette a művészt, illetve a kiállítás szervezőit, hasonló jelenségekkel szembesülve a katolikusokra nem a megsértődés vagy a hangos, de értelmetlen tiltakozás jellemző. (...) Az egészen biztos, hogy a terített asztalon az emberi ürüléket kínáló 12 tányér mint műalkotás nem felel meg a katolikusok, a keresztények ízlésének. A kisebbség véleményének tiszteletben tartása, illetve a tolerancia azonban arra indít bennünket, hogy ne rontsuk el azok jó étvágyát, akik ily módon kívánják csillapítani a művészet és a kultúra iránti éhségüket."

Kelemen Csaba és Sasvári Sándor nyilatkozatát itt találja.

Forrás: Színház.hu, Népszabadság, Facebook, Délmagyar

süti beállítások módosítása