Megöltem az anyámat - Visky bemutató Egerben

November 30-án mutatták be Visky András Megöltem az anyámat című identitásjátékának bemutatója az egri stúdiószínpadon. A munkáról Sata Árpád színész-rendező mesélt.

Radvanszky_Szabolcs_Sata-Bnfi__gota

Fotó: Farkas Máté Tamás (Bierfeus)

A darab igaz történeten alapszik. Bernadett árva, s egyebek között arra keresi a választ, ki is ő valójában, miért hagyta el anyja, miért alakult pont így a sorsa. Társra talál Csipeszben, aki segít megmutatni a módját, hogyan szabadulhat meg a nyomasztó érzésektől, hogy tovább juthasson az életben – meséli Sata Árpád színművész, akinek ez az első rendezése.

– Bevallom, a szívem mélyén mindig ott volt a gondolat, hogy ha felbukkan a lehetőség, s rátalálok egy jó darabra, rendezésre adjam a fejem, de kellett a családtagok unszolása is – mesélte a színész. – Munka közben jöttem rá, mekkora felelősség mindez, hiszen a dolgokat komplexitásában kell látni, s nemcsak kitalálnom kell, hanem át is adnom, hogy végül az kerekedjen ki belőle, amit szeretnék. Számomra a színészi feladat értelemszerűen megszokottabb, most olyan helyekre is be kellett osonnom saját magamban, ahol csak ritkán jár az ember.

- A darab a nyolcvanas évek Romániájában játszódik, árvaházban felnőtt fiatalok életét mutatja be. Az előadás lelkileg sérült emberekről szól, de körültekintve, ki nem az? Ha az ember meg akarja érteni őket, hogy mit miért tesznek, kicsit bele kell őrülni. Nem voltam ilyen helyzetben, ezért alapos önvizsgálat kellett hozzá – fogalmazott Radvánszki Szabolcs, aki Csipeszt alakítja. Úgy készültem a szerepre, hogy hajléktalanokat szólítottam meg az utcán, megkérdeztem, hogy jutottak ide. Hónapokon át nyomasztó volt ezzel szembesülni. A szerep miatt le is adtam 12 kilót, mert hát egy-egy beszélgetés után kinek volt kedve vacsorázni? - tette hozzá.

plakat

- Engem először sokkolt a darab, majd próbáltam lefordítani az életemre, gyermekkoromra. Rájöttem, sohasem tudni, hogy ha kívülről minden jónak tűnik, a felszín alatt is minden rendben van-e. Fiúk között nőttem fel, sokat játszottam velük, ezért át tudom érezni, hogy Bernadett miért ilyen fiús és agresszív erősnek kellett mutatnom magam. Ehhez nyúltam vissza, amikor kialakítottam Bernadett karakterét – vallotta Sata-Bánfi Ágota, aki Bernadett szerepét alakítja.

A színészek elárulták: tavaly óta dolgoztak a szövegen, volt idejük boncolgatni, megfejteni a darabot. Igazi műhelymunka volt ez, meghitt, „családias”. Mindketten lépcsőfoknak tartják a bemutatót a pályájukon. - Visky-darabban játszani ajándék – mondta Szabolcs. Rávilágított, hogy a saját gondjaim eltörpülnek ezek mellett, hiszen van hova hazamennem, meleg otthon vár minden nap. Szerintem a filmhez áll közel, ha ilyen intim térben játsszunk. Jobban is szeretek stúdióban dolgozni. Nagyon nyomasztó szembenézni ezekkel a problémákkal, már kisírtuk magunkat. Ugyanakkor jó érzés, ha az előadás után megtisztulunk – összegzett a színész.

süti beállítások módosítása