Kabaré - Bemutatkozik a tánctagozat Sopronban

A Soproni Petőfi Színház legújabb darabja a Kabaré című musical. Az új előadásban mutatkozott be a közönség előtt a teátrum tánctagozata, amelyet Demcsák Ottó vezet. A produkció rendezője Szűcs Gábor. A bemutatót december 1-én tartották a nagyszínpadon.

A rendező

A Jászai-díjas Szűcs Gábor nevével szinte összeforrt Masteroff – Kander – Ebb műve, hiszen Székesfehérváron pár éve már színpadra állította a darabot, de vendégeskedett a veszprémi teátrumban, majd nemrég a békéscsabai színházban is megrendezte a produkciót. Most a soproni közönség is láthatja a Szűcs-Kabarét, Ullmann Mónika főszereplésével, aki mindegyik előadásban szerepelt, akárcsak a konferansziét alakító Farkas Gábor Gábriel.

„Mindig új Kabaré jön létre, bárhol is dolgozom. Más a társulat, a zenészek, a színház, a közönség. A szereplők érzékenysége, tehetsége, gondolatvilága, egyénisége is alakítja, formálja az előadást" - mesélte Szűcs Gábor. "Állandóan fedezek fel újdonságot ebben a műben, mert mint a jó darabok általában, egyszerre szórakoztató és gondolatébresztő. Egy jó sztorit is el lehet mondani egy frappáns közmondással, nekünk két és fél óra jut a színházban, hogy a magunk eszközeivel elmeséljük, mit is gondolunk az adott történetről. Ettől izgalmas most számomra megint a Kabarét megrendezni. Azt mondtam mindenütt, ez a musical a nehézsége, az összetettsége miatt egy igazi társulatépítő kihívás, remek alkalmat nyújt egy csapat összekovácsolására. Természetesen sok múlik a kulcsszereplőkön, s azért jön velem mindig Mónika és Gábriel, mert egyszerűen ma alig akadnak olyan színészek, akikre rá lehetne osztani ezt a két meghatározó szerepet. Ők külső és belső tulajdonságaikkal, ének-és tánctudásukkal, színészi eszköztárukkal hozzá tudnak járulni, hogy Sopronban is igazán jó Kabaré szülessen" - hangsúlyozta a rendező.
kabare5_A_Team_Nyri_Attila_vag

A Konferanszié

A konferansziét alakító Farkas Gábor Gábriel Székesfehérváron, Veszprémben, Békéscsabán is játszott a Kabaréban, most a soproni közönség is láthatja nemzetközi hírű alakítását. Farkas Gábor Gábriel eredetileg a Képzőművészeti Egyetem festő szakán végzett 2000-ben. A diplomáját már a Budapesti Moulin Rouge énekes konferansziéjaként performanszban celebrálta, amely akkora vihart kavart, hogy minden jelentős napilap foglalkozott vele. Nemcsak a színpadon aratott sikert, de a műemlék épület falát díszítő nagyszabású falfestményével is. A Kabaré konferansziéjának alakításáról a Broadway legnagyobb alakjai, Liza Minnelli, Peter Howard és Harold Prince is elismerően nyilatkoztak. 

"Tíz évvel ezelőtt is játszottam ezt a szerepet Szűcs Gábor rendezésében, országos turnéra mentünk a Kabaréval. Úgy vélem, akik a Kabaréra jönnek, elsősorban szórakozásra vágynak, de mi egyszerre nyújtjuk a kikapcsolódást, az okulást és a tanulságot..."- nyilatkozta Farkas Gábor Gábriel.
kabare1

Sally

A soproni előadásban, akár az összes Szűcs Gábor rendezte Kabaréban Ullmann Mónika a női főszereplő. „Az a jó, hogy ebben az előadásban teljes mértékben megmutathatom, milyen vagyok. Ez a Sally én vagyok. Fontos, hogy Szűcs Gábor rendező nagyon birtokában van ennek a műnek, ő látta és látja belém ezt a szerepet, bízik bennem, ismeri a gondolataim és olyan útmutatásokat ad, amelyek segítenek még jobban elmélyedni magamban, hogy eggyé válhassak Sally Bowlessal. Így aztán minden színházban sikerült másképp megformálnom ezt a szerepet”- árulta el Ullmann Mónika. „Pályafutásom egyik legfontosabb szerepe ez, szakmai életemben az elsők közé sorolom. A dalok nem könnyűek, óriási belső töltettel rendelkeznek, nagyon szeretem ezeket a számokat és az egész produkciót. A Kabaré a könnyedsége ellenére nem egy gálaelőadás, nem revü-musical, a szórakoztatás mellett komoly tartalommal bír”- magyarázta Ullmann Mónika, aki hozzáfűzte, lehet, hogy a kultikus film és Liza Minnelli miatt néhányan majd próbálják összehasonlítani az előadást a filmmel vagy az ő játékát a világhírű művész alakításával, mert ez minden ilyen esetben kikerülhetetlen.

Forrás: Soproniszinhaz.info, Kisalföld.hu

Fotó: A TEAM/ Nyári Attila

 Masteroff- Kander- Ebb - Kabaré

musical két részben

Konferanszié/Vámtiszt - Farkas Gábor Gábriel
Sally Bowles - Ullmann Mónika
Clifford Bradshaw - Horváth Andor
Ernst Ludwig - Sárdy Zoltán
Fräulein Schneider - Horváth Zsuzsa (Jászai- és Déryné-díjas)
Herr Schultz - Pusztaszeri Kornél/ Katkó Ferenc
Fräulein Kost - Szőcs Erika
Matróz - Savanyu Gergely
Max - Madár K. Zoltán
Akrobata - Hrisafis Gábor

Közreműködnek:
A Soproni Petőfi Színház Tánckara, valamint a soproni SongOffice Musical Stúdió növendékei

Fordította: Orbán Eszter
Dalszöveg: Csikós Attila

Jelmeztervező: Győri Gabi
Díszlettervező: Libor Katalin
Dramaturg: Csikós Attila
Ügyelő: Madár K. Zoltán
Rendezőasszisztens: Simon Andrea
Koreográfus: Kováts Gergely Csanád
Karmesterek: Zádori László, Lovas Gabriella, Rácz Márton

Rendező: Szűcs Gábor (Jászai-díjas)

süti beállítások módosítása