"Nem áll jogomban panaszkodni" - Bíró Kriszta mesélt

Bíró Krisztával, az Örkény Színház társulatának tagjával beszélgetett a Népszava, aki a Karinthy Színház Janika című előadásában is bemutatkozik. Lapszemle.

A nepszava.hu cikkéből:

"Ez igazi, tőről metszett, klasszikus magyar vígjáték, csodálatos szerepekkel, sokat lehet rajta nevetni, de közben azért a szívet, a gyomrot is összeszorítja. Hihetetlen lehetőség egyszerre híres színésznőt, és kiskamasz fiút is játszani" - mesélte Bíró Kriszta a Karinthy Színház Janika című előadásáról, amelyben kettős szerepet fog játszani. "Valóban nagy öröm ilyen nőcit játszani, nem is tagadom, hogy erre mindig vágytam. De hát nyilván úgy lesz nő, ahogy én vagyok nő, tehát Bíró Kriszta-fajta lesz" - fogalmazott a színésznő, majd hozzátette: "biztos, hogy nem olyan, mint egy díva."
Bíró Kriszta elárulta, tapasztalt kollégák és rendezők szokták mondani, hogy azok a színésznők általában, akik ifjú korukban őszibarack-hamvas naivák, az évek múltával kikopnak ezekből a szerepekből, és akkor nem jönnek rögtön más típusú feladatok, hanem várni kell, mire az ember beleérik egy következő életkorba. A színésznő ebben kevésbé hisz, úgy véi, ez egy külső megítélés inkább.

biro_krisztaFotó: origo.hu

"Kevés a fóka, és sok az eszkimó. De én éppen jól érzem magam a bőrömben, egyáltalán nem szeretnék panaszkodni. A világirodalomban is úgy van, hogy az igazán nagy női szerepek főleg vagy fiataloknak, vagy öregeknek valók. Kevés az olyan színésznői pálya, ami a bemutatkozástól egészen végig töretlen. Ezt tudomásul kell venni" - mondta az Örkény Színház művésze.

"Egy roppant jó színházban vagyok, én minden elégedetlenségemmel és kielégítetlenségemmel együtt azt gondolom, hogy nem áll jogomban panaszkodni, körbetekintve a szakmán, és, hogy látom, ki hol tart a képességeihez képest, milyen szerepeket játszik" - hangsúlyozta Bíró Kriszta.

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása