Wagner-opera nyitja meg az évadot a milánói Scalában

Nem csak Milánóban, egész Olaszországban és a világ számos részén is egyenesben követhető a milánói Scala péntek esti évadnyitó előadása. A színpadon Richard Wagner Lohengrinje csendül fel.

Szokás szerint a Milánó városát oltalmazó Szent Ambrus ünnepnapján, december 7-én délután nyitja meg új, 2012/13-as idényét a milánói Scala.
Az idei premiert sem lesz könnyű végigülni a díszközönségnek. A kakasülőre bejutott operaszakértők azonban értékelni fogják  - kommentálta az olasz sajtó az évadnyitó darabot.
Wagner négy és fél órás művét ugyanis németül adják elő olasz és angol feliratozással. Német a darabot rendező Claus Goth és a két főszereplő, a Lohengrint alakító Jonas Kaufmann és az Elsaként fellépő Anja Harteros is. Az előadást az izraeli Daniel Barenboim dirigálja.
Wagner és az először 1850-ben színpadra vitt Lohengrin kiválasztását "felesleges és szánalmas" viták kísérték - nyilatkozta Stephane Lissner, a Scala távozóban levő művészeti igazgatója. Lissner hangsúlyozta, hogy nem folyt verseny Wagner és Giuseppe Verdi között. Mindkét szerző születésének 200. évfordulóját jövőre ünnepli a világ.
Wagner éppúgy hozzátartozik a Scala történetéhez, mint Verdi -  hangoztatta Lissner.

la_scala_milanoForrás: images.google.com

Nemzetközinek szánt évadnyitó előadást tart az operaház, pedig Verdi is eléggé az, ráadásul a Scala olasz identitása sem szenvedett volna csorbát - jegyezte meg Carlo Fontana, Lissner elődje.
A milánói operaház kulturális és társadalmi eseménynek számító premierjén első alkalommal nem lesz jelen az olasz államfő, aki a belpolitikai krízishelyzet miatt marad távol. A jegyek akár 2400 euróba is kerülhetnek, miközben a Scala előtt a Fiat-munkások, munkanélküliek és diákok tüntetnek. A hölgyek bundáit festékkel bombázó állatvédők sem fognak hiányozni.
A Lohengrint huszonkét milánói helyszínen közvetítik egyenesben és ingyen, többek között a San Vittore börtönben, valamint további száz olaszországi moziteremben. Az előadást sugározza a RAI5 olasz közszolgálati televízió, az Arte német, a Kultura orosz csatorna, a japán televízió és a risingalternative.com internetes oldal is.
A Wagner-opera december 27-ig marad a Scala programján.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása