Miért érdemes a gyereket Káva előadásra vinni? - Pedagógusi vélemény

Hogy miért érdemes a gyereket a Káva előadásaira vinni? Wiesner Mária, a XI. kerületi Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium tanára pedagógusként, nézőként és szülőként is sokadszorra látta a Gubancot. Erről írt.

3-4 éve szervezek osztálylátogatásokat a MU Színház színházi nevelési előadásaira, előtte csak nézőként élveztem. Az előző osztályomban volt egy anyuka, aki úgy gondolta, a hagyományos színjátszáson túl mással is meg kell ismerkednie a gyerekeknek. Ő vitt el először ilyen előadásokra.
Az első mérce az előadás megítélésekor, hogy megnézem, a gyerekek hogy érzik magukat. Hogyan viszonyulnak a darabhoz, leköti-e őket, értik-e azt, amit látnak. Az, hogy itt be is tudnak kapcsolódni, külön hab a tortán.
Nagyon sok gyerek él otthon konfliktushelyzetben, itt kiélhetik ezeket. Az, hogy utána közösen kell megoldaniuk a problémát, illetve csak akkor érhetnek el sikert, ha az osztály együtt dolgozik, különösen nagyon jó és nagyon fejlesztő. Kimondottan közösségépítő darab a Gubanc.

kava_gubancFotó: fidelio.hu

Többször végignéztem már a Gubancot szülőkkel is, belőlük is érdekes reakciókat váltott ki. Mert utána, amikor szétváltunk, és a gyerekekkel és a szülőkkel is külön foglalkoztak, az összes olyan nevelési probléma, ami az agresszív neveléssel kapcsolatos, kizúdult a szülőkből.
A visszajelzések alapján megkönnyebbültek ezektől a beszélgetésektől. Jól beolvastak annak, akinek be kellett olvasni, és ettől jobban érezték magukat. A gyerekek meg nagyon boldogok, hogy bekapcsolódhatnak a darabba. Utána beszélgetünk, rajzolunk. Az elején azok, akik igazán érintettek, akik otthon kevésbé demokratikus légkörben nőnek fel, hallgattak. Később viszont egyre többen nyíltak meg. Úgy gondoltam, hogy az iskola összes alsós osztályának látnia kell a Gubancot.
Nagyon hasznos kívülről látni, hogy a gyerekek hogyan reagálnak egy konfliktushelyzetre. Nem vagyok benne abban a nevelési helyzetben, nem megyek be a gyerekekkel babot válogatni, tehát kívülről, nézőként meg tudom nézni, hogy melyik gyerek húzódozik, melyik aktívabb, kiből hogy jön ki az indulat. Osztályfőnökként így látni a gyerekeket nagyon tanulságos. Jobban megismerem őket.
Mi arra biztatnánk a Kávát, hogy minél több előadást készítsen ennek a korosztálynak, hiszen a színházi nevelést is kicsiben kell elkezdeni.

Wiesner Mária

pedagógus

süti beállítások módosítása