Ifjú Koreográfusok Fóruma - pályázati felhívás

A Közép-Európa Táncszínház pályázati felhívását közöljük.

A közelmúlt tapasztalatai azt mutatják, hogy az első darabjukra pályázó alkotók a korábbitól is kevesebb támogatást kapnak, ha kapnak egyáltalán. Új stratégia kidolgozására vállalkozunk tehát, hogy – ha a kétségkívül forrásigényes önálló új bemutatók létrehozása nélkül is, de – folytathassuk a legfiatalabb alkotók felkarolását, ezért:

Nyílt pályázatot hirdetünk „IKF” – Ifjú Koreográfusok Fóruma néven

A nyertes (évenként 3 fiatal) lehetőséget kap, hogy az adott kereteken belül alkotó munkát folytathasson: rendelkezésére bocsájtjuk 8 profi táncosunkat és próbatermet biztosítunk, ahol egy héten keresztül (6 nap, napi 6 óra) kísérletezhet. Rendelkezésére áll továbbá a Bethlen Téri Színház technikája és technikusa is, ennek segítségével a hét végén az elkészült munkából nyilvános demonstrációt tartunk. A demonstrációt rögzítjük, így az elkészült felvétel a fiatal alkotó későbbi pályázatai során jó referenciaként is szolgál. Az alkotóknak további lehetőséget biztosítunk demonstráció előkészületeihez avval, hogy a táncosoknak tréningeket tarthatnak, az egy hetes próbafolyamat előtt, ahol az előadók megismerkedhetnek a koreográfus saját mozgásvilágával és az alkotó is megismerheti a demonstráció táncos résztvevőit. Így bővülhet a program akár több hétre is.

A KET 1989-es alapítása óta nyitott műhelyként működik. Fennállása óta több mint 40 koreográfus dolgozott a folyamatosan megújuló társulattal. Olyan művészeket hívtunk meg, akik művészi elképzeléseiket nem a bevált sémák mentén és biztonságos formák mozgásnyelvi kliséiben valósítják meg, hanem a járatlan út veszélyeit is vállalva, sajátos kifejezési eszközökkel hozzák létre táncszínházi előadásaikat. 2006 óta még nagyobb hangsúly került a koreográfusok meghívására. Ekkortól kezdve Szögi Csaba művészeti vezető olyan fiatal tehetséges alkotók számára nyújtott bemutatkozási lehetőséget, akik szuggesztív előadásaikkal váltak szakmai körökben ismertté (Duda Éva, Gergye Krisztián, Hámor József, Pataky Klári, Réti Anna), de fontosnak tartja, hogy az alkotói kedvvel rendelkező, pályakezdő koreográfusoknak is lehetőséget biztosítson. Közéjük tartozik Katona Gábor, Virág Melinda, Jónás Zsuzsa, Katonka Zoltán, Vald’ka Malá

És szeretnénk, ha a sor folytatódna.

Katonka_Zoltn__Filter__Fot_Dusa_Gbor_kicsiFotó: Dusa Gábor

Mit kell beadni a pályázathoz:

Szakmai önéletrajz

Referencia eddigi munká(k)ból (dvd)

Két ismert művész ajánlása

A tervezett demonstráció szinopszisát, amely tartalmazza a lehetséges alkotótárs(ak), az időpont(ok) és a szereplők létszámát is

IKF hetek 2013-ban:

március 4-9.

május 13-18.

szeptember 23-28.

Beadási határidő: 2013. január 10.

A Pályázatot postai úton, vagy személyesen a Bethlen Téri Színházba kell eljuttatni (1071 Budapest Bethlen Gábor Tér 3.).

süti beállítások módosítása