"Toppon kell lenni" - Benedek Miklós és A napsugár fiúk

Először játszik együtt színpadon Benedek Miklós és Gálvölgyi János a Madách Színház új előadásában. A Napsugár fiúk Alfredjával, Benedek Miklóssal a fidelio.hu készített interjút. Szemléztük.

A fidelio.hu cikkéből:

Benedek Miklós az interjúban elmesélte, A napsugár fiúk rendezőjével, Szirtes Tamással már dolgozott együtt Neil Simon-darabban, sőt, már 1969-ben volt közös munkájuk: a főiskolán Benedek egy szálkásszőrű angol vizslát játszott Szirtes rendezésében.

A kérdésre, vajon mi kell ahhoz, hogy valakiből jó partner legyen, a színművész így válaszolt: "Hosszú idők tapasztalata összegzi azt, hogy mi a jó partnerség. Nagyon fontos ez mind a saját sikerünk, mind az egész előadás sikere szempontjából. Sokat lehet a másik szeméből kiolvasni, jól lehet közösen improvizálni. Ugyanakkor nagyon hátráltathat egy magamutogató, folyton szólózó partner, aki csak magával van elfoglalva. A legfontosabb, hogy odafigyeljünk, a másik mit mond."

a_napsugar_fiuk_galvolgyi_janos_benedek_miklos

Gálvölgyi Jánossal évtizedek óta ismerik egymást, eddig mégsem találkoztak színpadon. Benedek Miklós elmondta, annak idején nagyon nehezen lehetett átmenni egy másik színházba játszani. "Nem engedték a direktorok, hogy egy színész máshol arasson sikert. Ez valahol természetes, de néha azért jó együtt dolgozni másokkal is. Szerencsére nekem megadatott az, hogy elég sok színházban játszhattam, és sok partnerem is volt, János mégis kimaradt. Most játszunk majd először együtt színpadon ebben a bonyolult és szép vígjátékban. Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fogunk működni, van-e még bennem annyi fiatalság, hogy tudjak menni János játéka után. Toppon kell lenni" - fogalmazott.

benedek_miklosFotók: fidelio.hu

A napsugár fiúkról Benedek Miklós így szólt: "Ebben a darabban sok szépséget, romantikát, groteszkséget, bántódást, sértődöttséget, veszekedést is látok, túl azon, hogy egy vígjáték. Nem szabad abba a csapdába esnünk, hogy csak bohózatként játsszuk. Ez lényegében egy szerelmi történet, szoros küzdelem egymással, a se veled, se nélküled helyzet. Hallottuk annak idején, hogyan veszett össze Herczeg Jenő és Komlós Vilmos - Hacsek és Sajó -, akik végül már csak a színpadon szóltak hozzá a másikhoz. Valószínűleg Neil Simon is pontosan ismerte a színészek bonyolult lelkivilágát, és ha ezt tudjuk valahogy hozni, akkor szerintem nyert ügyünk van."

Színészi pályájáját Benedek Miklós így összegezte: "Engem mindig is a karakterszerepek izgattak, ahol bele lehet bújni valakinek a bőrébe, és lehetek kicsit hajlottabb hátú is, nem kell olyan nagyon kimutatni a hős szerelemes vonalat. Ha azt a szót használom, hogy színjáték, akkor az én fejemben ennek a „karakterezés" sokkal jobban megfelel. Színesebb, izgalmasabb és bonyolultabb, mint csak egyfajta hőst játszani."

A teljes interjú a fidelio.hu-n olvasható.

süti beállítások módosítása