Salzburgi Ünnepi Játékok - Welser-Möst visszalépett

Visszalépett a 2013-as Salzburgi Ünnepi Játékok műsorán szereplő összes megbízatásától Franz Welser-Möst karmester, aki szerint a világhírű fesztiválon a túlzsúfolt program a minőség rovására megy.

A bécsi Staatsoper zeneigazgatója szombat este az osztrák közszolgálati televízióban jelentette be döntését.
"Két nappal ezelőtt arra kértem a Salzburgi Ünnepi Játékok vezetését, közölje a nyilvánossággal, hogy visszalépek a Da Ponte-ciklustól, kiszállok" - fogalmazott a világhírű karnagy. Döntését azzal indokolta: a programból az tűnt ki számára, hogy a szervezők által teremtett körülmények között megvalósíthatatlanok az előadások.
Franz Welser-Möst a tervek szerint Mozartnak a Lorenzo Da Ponte librettista által írt mind a három operáját - a Cosi fan tuttét, a Don Giovannit és a Figaró házasságát - vezényelte volna.

Franz_Welser-MostForrás: images.google.com

"Ha a Cosi fan tuttét kevesebb mint öt napon belül háromszor színre viszik, az zeneileg egyszerűen teljesíthetetlen az énekesek számára" - jelentette ki. 
A karnagyot a News című lap csütörtöki számában arról kérdezték, valóban kitűznek-e a Mozart-ciklus keretében egy-egy előadást délelőtt 11 órára. Welser-Möst erre azt válaszolta: "Nem tudom elképzelni, velem nem beszéltek erről. Példátlan lenne, elfogadhatatlan az énekeseknek, akiknek hajnali háromkor kellene felkelniük ahhoz, hogy készen álljanak". A programba pillantva hozzáfűzte: "Én biztosan nem fogok 11-kor operát vezényelni".
A Salzburgi Ünnepi Játékok intendánsa, Alexander Pereira egyelőre nem kommentálta Welser-Möst bejelentését, nincs Ausztriában.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása