Véget ért az INTERFERENCIÁK fesztivál

Összegzés a vasárnap véget ért kolozsvári INTERFERENCIÁK 2012 Nemzetközi Színházi Fesztiválról.

Tizenhárom nap alatt húsz színházi előadás, dzsessz-koncert, könyvbemutatók, hanginstalláció, emléktábla-avatás, fotókiállítás, a zene és színház viszonyának tematikája köré szervezett elméleti és gyakorlati workshopok, szakmai beszélgetések, koncertek, partik – ezzel a mérleggel zárult a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezte INTERFERENCIÁK 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál. A kolozsvári közösséget megmozgató eseményre Franciaországtól Dél-Koreáig érkeztek társulatok. A nagyszabású rendezvény az Európai Színházi Unió (UTE) platformjaként is működött.

1720_interferenciak_foto_biro_istvanFotó: Biró István

Az INTERFERENCIÁK 2012 előadásait összesen 7360 néző látta, az előadások többségét teltházas nézőtér előtt játszották a fesztivál meghívottai és a kolozsvári társulat: a „Hangok párbeszéde” mottóval megszervezett, a zene és színház kapcsolatát körüljáró témakör iránt sokan érdeklődtek. A fesztivál előadásaira eladott jegyek jórészét elővételben vásárolta meg a közönség, és a nagytermi előadásokra meghirdetett bérlet-opciót is sokan választották. Az off-programokat is szépszámú közönség látogatta, esténként pedig a színház ujjávarázsolt büféje vagy a TIFF-ház alagsorában rendezett bulik közül választhattak a beszélgetni és ünnepelni vágyók.

Ahogy Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház főigazgatója, fesztiváligazgató üdvözlőbeszédében fogalmazott: „Kolozsvár legnagyobb szabású nemzetközi színházi rendezvénye lehetővé teszi a város legszélesebb körű közönségének, hogy betekintést nyerjen a legjelentősebb kortárs világszínházi törekvések némelyikébe”.

Az INTERFERENCIÁk 2012 idén a „ Hangok párbeszéde” köré szerveződőtt, a zene és színház interferenciáját járta körül, a következő, 2014-es kiadás témája pedig a szervezők szerint, a szent és profán színházi viszonya lehet.

süti beállítások módosítása