Seregi-díjat alapított az Operaház

2012. december 12-én, a legendás koreográfus születésének évfordulóján, a Diótörő balettelőadás közönsége előtt az Operaház mb. főigazgatója, Ókovács Szilveszter jelentette be a Seregi-díj megalapítását. A díj megalapításának kezdeményezője és ötletadója Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója.

A kitüntetéssel a Magyar Állami Operaház a hazai balett-történet egyik legmeghatározóbb, külföldön is elismert alakjának, az idén elhunyt, Kossuth-díjas koreográfusnak, Seregi Lászlónak állít emléket, életművének és munkásságának megőrzése és továbbhagyományozása céljából.

A díj, amelynek alapítását két táncművész: Kollár Eszter és Bán Teodóra kezdeményezte, az aktív koreográfusgeneráció tehetséges alkotóinak elismerését szolgálja. A jelöltekre hattagú szakmai kuratórium tesz javaslatot. A grémium elnöke az Operaház mindenkori főigazgatója, tagjai: az Operaház mindenkori balett igazgatója, az Operaház balettművészeti főtanácsadója, Kollár Eszter, Bán Teodóra valamint a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke vagy delegáltja. A jelöltek közül a díjat a legrátermettebb, maradandó tartalmat és művészi értéket teremtő, egyéni stílust képviselő koreográfusnak ítélik oda.

 seregi

A jelöltek között lehet bármely, az adott évben új koreográfiát készítő, pályájának csúcsán lévő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó koreográfus, akit a kuratórium bármely tagja jelöltnek javasol. A jelöltek névsora nem publikus. A díjat – amely nem vándordíj – évente egy személy kaphatja meg. Az elismerés a klasszikus balett területén kívül alkotó művészeknek, így például kortárs- és színpadi tánc koreográfusoknak is odaítélhető.

A díjjal járó relikvia egy Seregi László munkásságát jelképező szobor, Krasznai János alkotása, s jár hozzá egy felkérés az Operaház részéről: egy koreográfia megalkotására a következő évadra.

A 2012. évre odaítélt díjat 2013. május 5-én, Seregi Makrancos Katája, az operaházi Seregi-hónap utolsó előadása előtt adják át. A díjátadás kapcsán Seregi-emlékszámmal indul el az Új Táncművészet munkacímű kiadvány, immár az Operaház gondozásában.

A díjat a 2014-es évtől kezdődően minden évben Seregi László első, egész estés balettjének, a Spartacus 1968-as bemutatójának évfordulójához, május 18-ához közel eső napokban, a Seregi-éj gálaműsor keretében kerül sor, amelynek műsorán Seregi László, valamint az évek során Seregi-díjas koreográfusokká vált alkotók munkáiból szerkesztett összeállítás szerepel.

További információ: www.opera.hu, www.szabadter.hu

süti beállítások módosítása