Zenés-táncos Ábel az Újszínházban

December 14-én mutatja be az Újszínház a Tamási Áron regényéből készült Ábel című zenés játékot, Pozsgai Zsolt rendezésében.

Az Újszínház ajánlója:

Ábel a rengetegben ─ Ábel a nagyvárosban ─ Ábel Amerikában. A furfangos, életre termett székely fiú mulatságos és megható története a Hargitától az amerikai nagyvárosi életig. Folytonosan egyetlen kérdés nyomában: „Mi végre vagyunk a világban?”. Tamási Áron tudta a választ, el is árulja nekünk regényciklusa végén. A húszas években Erdélyben élő magyarok azonban nem igazán tudták megmondani, merre lakik az Úristen. Magára hagyott népcsoport, ázva az európai viharokban. Még szerencse, hogy a székely nem adja fel könnyen. Ragaszkodik ahhoz, ami az övé. Erdőhöz, állathoz, szerelemhez, anyjához, apjához – és mindenekelőtt a Hargitához. A zenés színpadi játék nem kisebb feladatra vállalkozik, minthogy Ábelt elkísérje a teljes úton önmaga megismerése felé. Családi színház, minden korosztálynak ajánljuk.                   

Zenés, táncos Ábel - Könczei Árpád zeneszerző-koreográfus a darabról:

Tamási Áron Ábel című művével nem most találkozott először Könczei Árpád zeneszerző-koreográfus. "Mindig is foglalkoztatott a trilógia, már azért is, mert a benne szereplők között édesapámra és nagyapámra is ráismertem. Az persze egyáltalán nem biztos, hogy Tamási Áron róluk mintázta volna szereplőit, de bizonyos epizódok visszaköszöntek. Hadd meséljem el például nagyapám esetét, aki törvényszéki orvos lehetett volna, de nem lett az, ugyanis esküt kellett volna tennie. Márpedig ő azt mondta, hogy "ennek a rablóbanda társaságnak én nem teszek semmiféle esküt. Ez vagy egy ehhez hasonló rész a regényben és a színdarabban is megvan, amikor a magyarok a kocsmában úgymond "magyarkodnak”. Eddig tízszer vettem részt Tamási Áron-mű feldolgozásában, ebből kétszer az Ábelben. Előbb egy táncjáték volt, amelyet az én zenémmel és koreográfiámmal mutattak be, majd 2000-ben Pozsgai Zsolt felkérésére született a most is bemutatandó zenés-táncos műsor, de gyorsan hozzáteszem, hogy ez a mostani előadás más lesz, mint a korábbi soproni, jóllehet a zene mit sem változott. Adva volt tehát a feladat: három stílust kellett zeneileg megjeleníteni, jelesül a hargitait, a kolozsvári polgárit és az amerikait" - nyilatkozta a koreográfus.

konczei_arpad

Varga Ádám címszereplő és az El Camino

Az Ábel címszereplője Varga Ádám, múlt héten töltötte be 23. életévét. A "hitelesség kedvéért" a nyáron végigjárta az El Camino ezer kilométeres zarándoklatát.

"Naponta húsz-harminc kilométert mentem, de volt olyan is, hogy negyvenkettőt. Hajnalban keltem, dél körül általában megérkeztem aznapi szálláshelyemre. Tudtam mit szeretnék a településen megnézni, hová szeretnék eljutni és a délutánokat ezzel töltöttem. El Camino megterhelő, hiszen naponta sokat kell gyalogolni. Ezért is a legfontosabb felszerelés az útra a bejáratott túracipő, persze apró vízhólyagok így is keletkeznek. Mégis azt mondanám, inkább lelkileg vannak nagy terhek, időszakosan… Érdekes, földrajzilag úgy helyezkedik el az út, hogy a Tejút alatt kanyarog- ezért energetikailag sokkal felfokozottabb és intenzívebb a séta rajta. Amikor ezen az úton mész egy hónapon keresztül, az, amit elraktározol, amivel nem foglalkozol, előbukkan" - mesélte az út kapcsán Varga Ádám.

varga_adam

Ábel szerepéről pedig elmondta: "Nagy belső változás történik ebben a fiúban, hiszen új emberekkel találkozik, kudarcok érik, az élmények megkeményítik, az utazás alatt felnő.  A darab elején láthatunk egy érzelmileg csapongó, de rendkívül talpraesett, eszes, ugyanakkor naiv kamaszt. Ábel végül fiatal felnőtté válik, célt talál és képes eldönteni, mi fontos számára. Az út közben végig megőrzi tisztaságát. Ez a szerep nagyon közel áll hozzám, hiszen engem is hasonló kérdések foglalkoztatnak mostanság: Jó utat választottam? Jófelé tartok? Az elmúlt években sokat változtam, rengeteg impulzus ért. Ahogy Ábel, úgy én is rácsodálkoztam mindenre, de már nem mondanám magamat naivnak".

Abel

TAMÁSI ÁRON ÁBEL

Színpadra alkalmazta: Pozsgai Zsolt

zenés játék két részben

Zene: Könczei Árpád

Ábel   Varga Ádám

Édes   Kökényessy Ági / Fazekas Zsuzsa

Gergely, Éliás   Incze József

Tekla, Zsuzsi, Szépségkirálynő   Koncz Andrea

Bolha, Győző, Bankigazgató II   Vass György

Igazgató, Falábú, Szakállas, Gáspár   Nagy Zoltán

Surgyelán, Komisszár, Rocker   Almási Sándor

Fuszulán, János, Pap   Szarvas Attila

Kalapos, Kerekes, Részeg utas, Táncos   Bicskey Lukács

Blanka, Koldusasszony, Táncosnő   Bátyai Éva

Garmada, Bankigazgató I.   Szabó Sipos Barnabás

Cigányzenész   Ifj. Farkas Sándor

Látvány: Vankó Dániel  Jelmez: Wieber Marianne

Koreográfus: Könczei Árpád, Szelőczey Dóra

Zenei vezető: Papp Gyula

Rendező: Pozsgai Zsolt

Bemutató: 2012. december 14. Újszínház, Nagyszínpad

süti beállítások módosítása