Balog Zoltán és L. Simon László a Nemzeti-pályázatról

Miután Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere bejelentette, Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház új vezetője, sajtótájékoztatóján a szakmai bizottság munkájáról is szót ejtett.

A szakmai bizottság tagjai írásban értékelték előzetesen a benyújtott pályázatokat, amelyek alapján a két érvényesen pályázó személyes meghallgatásáról döntöttek. Vidnyánszky Attilát pályázata és a személyes meghallgatás alapján mindegyik bizottsági tag javasolta a Nemzeti Színház vezérigazgatói állásának betöltésére, Alföldi Róbert pályázatát 1 támogató szavazat mellett 4 tartózkodás és 4 nem szavazattal nem támogatottnak minősítette.

balog_zoltan_vidnyanszky_attila

"A Nemzeti Színház nem pusztán színház, hanem olyan intézmény, amelynek nemzeti értékeket kell képviselnie, közvetítenie. Ennek markáns megjelenése a benyújtott pályázatok alapján egyértelműen Vidnyánszky Attilától várható. A két pályázó közül ő az, aki maradéktalanul megfelel a nemzet első számú színházának vezetőjével szemben támasztott követelményeknek" - fogalmazott Balog Zoltán.

Hozzátette: a közönség az elmúlt öt évben megismerhette az Alföldi Róbert által elképzelt színházat, ezt követően lehetőséget kell biztosítani másnak is arra, hogy megvalósíthassa elképzeléseit.
Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a debreceni Csokonai Színházban, valamint a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházban elért eredményei alapján egyértelmű, hogy Vidnyánszky Attila nemcsak rendezőként, hanem intézményvezetőként is rendelkezik a Nemzeti Színház sikeres vezetéséhez szükséges képességekkel, tapasztalatokkal.
A tájékoztatón L. Simon László kultúráért felelős államtitkár elmondta: a szakmai bizottságnak két kiváló szakember remek pályázata között kellett döntenie. Az államtitkár úgy gondolja, olyan döntés született, ahol ténylegesen szakmai érvek érvényesültek. Megjegyezte: Fekete Péter, a békéscsabai igazgató miniszteri biztosi kinevezésére azért van szükség, hogy az őszi évad szerződéseit úgy készítsék elő, hogy az új igazgató koncepciója érvényesülhessen.

süti beállítások módosítása