Pintér Béla: "Éles helyzetben élesen kell fogalmazni"

Levelet küldött a nézőknek a Pintér Béla Társulat, mert létezése bizonytalanná vált, miután a pályázaton elnyert állami támogatásának 36 százalékát elvonták. Lapszemle.

A kérdésre, van-e tervük a túlélésre, a társulatvezető úgy felelt: “Nem hivatalosan azt az információt kaptuk, hogy a független társulatok talán még az év vége előtt megkapják a pénzüket, ami az esetünkben nagyjából 20-21 millió forint. Szerencsére a Soros Alapítványtól két pályázaton korábban nyertünk összesen 10 millió forintot, de ez csak részben orvosolja a problémáinkat. Már a tavalyi évadban is csak egy bemutatót tudtunk tartani, és így van ez idén is. Ráadásul most ingyen kellett próbálniuk a színészeknek, ami megalázó és méltatlan. Öt éve voltunk már hasonló helyzetben, akkor lakáshitelt vettem fel, hogy finanszírozzam a társulat működését” – árulta el Pintér Béla a HVG-nek.

pinter_bela

A meghirdetett jegyáremelésről azt mondta, nem húzza ki a társulatot a gödörből. “Egyébként a jegyárbevétel mára elérte az összköltségvetésünk felét. Álságos indok, hogy mindenkinek egyformán áldozatot kell vállalnia. Az, hogy például a Markó Iván vezette Magyar Fesztivál Balett 130 millió forintot kapott a rendkívüli tartalékból, mintha nem egészen ezt bizonyítaná. A függetlenek is képviselnek olyan kulturális értéket, amit támogatni kell” – szögezte le Pintér Béla.

“Én egészen 2010-ig úgy gondolkodtam a színházunkról, mint valami nemzeti intézményről, amelynek a jobb- és baloldali nézőket egyaránt szolgálnia kell. Akkor azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a jelenlegi kormány feltett szándéka a független színházak kivéreztetése. A kultúrpolitika által kialakított éles helyzetben élesen kell fogalmazni. Van bennünk annyi tartás, hogy nem csókoljuk meg a gyilkosaink kezét” – nyilatkozta Pintér Béla a HVG-nek, aki arról is szót ejtett, következő előadásában az ügynöktémát dolgozza fel.

Forrás: HVG

süti beállítások módosítása