Ádámok és Évák Ünnepe a Bartók Kamaraszínházban

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház is csatlakozik az 'Ádámok és Évák Ünnepe, avagy: Játsszuk el együtt Az ember tragédiáját!' nevű kezdeményezéshez, ahol iskolások játsszák el Madách Az ember tragédiájának egy-egy színét.

A Bartók Kamaraszínház közleménye:

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház nagy örömére szolgál, hogy más vidéki nagyvárosok színházaihoz hasonlóan Dunaújvárosban is életre hívja az Ádámok és Évák Ünnepét. A kezdeményezés a szolnoki Szigligeti Színház nevéhez kötődik, amelyhez az elmúlt években csatlakozott a debreceni, a veszprémi, a székesfehérvári, a soproni, a zalaegerszegi és a békéscsabai színház is.

Az Ádámok és Évák Ünnepének lényege, hogy a játékra jelentkező iskolák „társulatai” Madách Imre: Az ember tragédiája című művének egy-egy színét adják elő. A Bartók Kamaraszínház minden csapat, illetve annak vezető pedagógusa mellé biztosít egy-egy segítő színészt, aki segít felkészülésben. A közös játék a tervek szerint olyan alkotófolyamat lesz, ahol a diákok nemcsak kipróbálhatják magukat a színpadon, hanem a kreativitásuk révén igazán mai történetté alakíthatják a művet.

A 2013 tavaszára tervevezett bemutatón a közönség egy komplett, „Az ember tragédiája” előadást fog látni, amelynek minden jelenetét más és más társulat állít színpadra. A kész előadást nagyszínpadra kerülését Rubold Ödön Jászai-díjas színművész segíti.

ae2Fotó: Bartók Kamaraszínház

Amely igazán izgalmassá teszi, a rendhagyónak korántsem nevezhető premiert, az a színenként változó szereposztás, valamint a rendezői koncepció sokszínűsége.

Vajon minden csoport ugyanúgy értelmezi Lucifer és az Úr viszonyát vagy, Ádám és Éva szerepét? A kérdés nyitott, a választ a premieren megkapjuk.

A város és a kistérség összesen tizenegy intézménye csatlakozott a kezdeményezéshez: a Szabolcs Vezér Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Pusztaszabolcs), a Magyar László Gimnázium (Dunaföldvár), a Széchenyi István Gimnázium, a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola, a Pannon Oktatási Központ Általános és Szakképző Iskola, a Rosti Pál Gimnázium, Általános és Szakképző Iskola, a Sztáray Mihály Gimnázium (Tolna), a Vak Bottyán Általános Művelődési Központ (Simontornya), a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Középiskola, a Rudas Közgazdasági Középiskola és Kollégium.

Az előadást, a „színeket” szakmai zsűri fogja értékelni és díjazni, többek között a legjobb férfi és női színész, a legjobb rendezés, a legjobb díszlet és a legjobb előadás kategóriában. A zsűri tagjai; Auksz Éva, Kiss József és Őze Áron.

A játék célja, hogy a lelkes pedagógusok és a kreatív diákok, valamint a színházi szakemberek együttműködése révén közelebb kerüljenek egymáshoz, a fiatalok ismerjék és szeressék meg a színház világát.

süti beállítások módosítása