János vitéz rendezéssel nyit Vidnyánszky a Nemzetiben

“Régi álmom valósult meg. Szerencse, hogy nem azonnal kell döntéseket hozni, van idő tájékozódni, és arra is, hogy elvarrjuk a szálakat a Csokonai Színházban” – mondta a Nemzeti Színház leendő igazgatója a kinevezése délutánján Debrecenben a haon.hu-nak.

A haon.hu friss interjújából:

A kérdésre, beszélt-e a hír bejelentése óta Alföldi Róberttel, úgy felelt: “Nem, de találkozni akarok vele, mert elengedhetetlen az együttműködés, hogy tisztességesen lemenjen az évad, amibe én nem szólnék bele, viszont szeretném, ha megadná a lehetőséget nekünk a következő évad tervezésére”.

A felvetésre, miszerint arról hallani, alkotótársai közül követi Ráckevei Anna, Szűcs Nelli, Kristán Attila, Tóth László, Trill Zsolt és Varga József is, elmondta: “Akkor többet tudnak, mint én. Valóban nem csak Eperjes Károllyal érkezem, hanem komoly csapattal, akik között Eperjes nagyon fontos és hasznos munkatárs lesz. A debreceni társulat tagjai közül viszont még senkivel nem tárgyaltam, és végig sem gondoltam, ami nem zárja ki, hogy Ráckevei Anna és a beregszászi színészek, vagy azok közül néhány velem jönne. A társulatalakítási folyamat akkor a legkevésbé konfliktusos, ha a döntések szakmaiak. Ez esetben jó emberek lesznek jobbakra cserélve” – nyilatkozta Vidnyánszky.

vidnyanszky

fotó: Magyar Játékszín

Arról, mennyiben lesz más az általa vezetett Nemzeti Színház, kifejtette: “Elvitathatatlan a létjogosultsága annak a színháznak, amit Alföldi képvisel, de számomra az nem nemzeti színház. Amit én csinálok, az a valóságábrázolásnak egy másik változata. Az enyém dimenzióba helyezi a kérdéseket, egyszerre van egy vízszintes és egy égbe kapaszkodó története az előadásainknak. A provokációra épülő színházcsinálási módot nem tartom követendőnek, és úgy látom, meg is fáradt már. Ahogy én történetet mesélek, az nagyon magyar, mint mondjuk Arany balladái, vagy a népballadák. A pályázatom egyébként a Csokonai Színház honlapján már olvasható” – magyarázta a leendő igazgató, aki elárulta, az első rendezése a Nemzeti Színházban, a János vitéz lesz.

A debreceni igazgatói poszttal kapcsolatban úgy nyilatkozott, a polgármester úrral abban állapodtak meg, hogy amíg nincs döntés a Nemzeti ügyében, addig erről nem beszélnek arról, ki kövesse őt a poszton, de most visszatérnek rá. “Az biztos, hogy itt is pályázattal nyerhető el a direktori szék” – szögezte le Vidnyánszky Attila.

Forrás: haon.hu

süti beállítások módosítása