Opera és balett az Urániában

Karácsonyi komolyzenei válogatás az Urániában.

A két ünnep között különleges komolyzenei válogatással várja az opera-és balett műkedvelőket az Uránia Nemzeti Filmszínház. A Metropolitan Opera és a Bolsoj Balett idei évadjából olyan klasszikusok kerültek az ünnepi vetítés-sorozatba, mint az Aida, A diótörő és a Hattyúk tava. Újdonságként szerepel a programban a Veronai Arénában rögzített "Opera on Ice" produkció magyarországi bemutatója, mely keretében olimpiai bajnok műkorcsolyázók mutatták be kűrjeiket a világ leghíresebb operaslágereire.

 

uraniakaracsonyivalogatas

 

A vetítés-sorozat első részeként december 26-án este és december 27-én délelőtt lesz látható az Uránia mozivásznán Csajkovszkij egyik legnépszerűbb darabja, A diótörő. A moszkvai Bolsoj Balett előadásában megtekinthető, pazar díszletekkel és jelmezekkel színre vitt mesebalett igazi karácsonyi hangulatú produkció.

 

uraniadiotoro

A diótörő

 

A válogatás következő epizódja a december 28-án délelőtt látható "Opera on Ice", mely egy új típusú produkció az Uránia kínálatában. Idén tavasszal Shakespeare Rómeó és Júlia című tragédiájának helyszínén, Veronában, a csodálatos állapotban lévő antik arénában világ- és olimpiai bajnok műkorcsolyázók mutatták be egyéni és páros kűrjeiket a világ leghíresebb operaslágereire. Az élő zenét a több mint 200 tagú, világsztárokat is felvonultató Veronai Aréna Kórusa és Zenekara szolgáltatta. Az eseményről készült HD közvetítés először látható hazánkban az Uránia karácsonyi válogatása keretében.

 

uraniaoperaonice

 

A sorozat december 30-án délelőtt újra egy balett klasszikussal, Csajkovszkij talán legismertebb darabjával folytatódik: a Hattyúk tava látható a moszkvai Bolsoj Balett előadásában.

 

uraniahattyuktava

Hattyúk tava

 

Végül, december 31-én, Szilveszter délelőttjén Verdi ikonikus operájával, a monumentális díszletekkel színre vitt Aida előadásával zárul a vetítés-sorozat. A világsztárokat felvonultató produkció a Metropolitan Opera minden színpadi adottságát kihasználja, hogy a nézők önfeledten merülhessenek el az ókori Egyiptom falai között játszódó népszerű történetben.

 

uraniaaida

Aida

 

A karácsonyi válogatás után januártól folytatódnak az élő HD közvetítések az Urániában a Metropolitan Opera és a Bolsoj Balett 2012/13-as évadjának további előadásaival.

 

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és a Jegymester hálózatában.

 

Részletes program: opera.urania-nf.hu

 

uraniakaracsonyivalogatas2

 

 

(fotók: Metropolitan Opera (C), Bolsoj Színház (C) Minden jog fenntartva.)

 

süti beállítások módosítása