Tüntetett a Humán Platform - Ascher Tamás kommentálta

Hétfő este demonstrációt tartottak a Humán Platform szervezésében. A tüntetés a Színház és Filmművészeti Egyetemen ért véget. Erről és a Nemzeti-pályázatról is szót ejtett Ascher Tamás rendező, rektor.

Középiskolások és egyetemisták demonstráltak a Humán Platform szervezésében. A több mint ezer demonstráló annak adott hangot, hogy racionális felsőoktatás-politikát, illetve az egyetemeknek, főiskoláknak "felelősségteljes szakmai autonómiát" követelnek. Gulyás Márton, a Független Előadóművészeti Szövetség részéről azt mondta: Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének "gondolatvilága Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő gondolatainak édestestvére".

tuntetes

Ascher Tamás színház rendező, a Színház és Filmművészeti Egyetem rektora rövid nyilatkozatot tett közzé Facebook-oldalán. Arról számolt be, hogy a tüntetés vége miként zajlott az egyetm Ódry Színpadán:

„A fiatalok tegnap este negyed tíz után érkeztek, éppen mikor befejeződött az előadás az Ódry színpadon - nagyon nem szerettem volna, ha kitessékelik a nézőket, forradalom ide vagy oda. Gyorsan, szervezetten elfoglalták a nézőteret, kaptak mikrofont, és kb. három óra hosszat vitatkoztak. Éjjel fél egy tájban feloszlottak, egy 30-40 fős társaságot kivéve, akik megkérték, hogy hajnalig tanácskozhassanak egy kisebb teremben - az engedélyt megkapták, azzal a feltétellel, hogy kicsit takarítanak,mielőtt hazamennek (Elszórt papírpoharak, tüntetőtáblák, stb - a forradalmak szokásos kellékei) Én fél kettőkor hazajöttem, jóságos portásokra, gondnokokra bízva a felügyeletet. A fiatalok végig kifogástalanul viselkedtek, senki nem akart ott aludni, ilyesmire engedélyt nem is adtam- aki álmos, menjen haza, nálunk dolgozni lehet. Az éjszakai munka egyetemünkön mindennapos, tegnap este 11-kor a gyűléssel egy időben rendező-vizsga is zajlott egy másik teremben, a büfé is nyitva volt, mindenki elfért, senki nem bántott, nem zavart senkit” – fogalmazott Ascher Tamás, aki a hvg.hu kérdésére hozzátette, hogy a rektorok támogatják a diákokat, amennyiben „tudnak értelmesen tiltakozni.” Az oktatás ugyanis „válságos helyzetben van, a művészet még inkább.”

szfe

A Nemzeti Színház pályázati eredményével kapcsolatban Ascher Tamás „ócska, kelet-európai színjátékot” említett. A Nemzeti esetében legitimnek tartaná akár a fenntartói kinevezést is, szerinte jelen esetben még „egyenesebb” is lett volna, mint a színlelt verseny.

 

Kedd este fórumot rendeznek a Színművészetin.

 

 

 


süti beállítások módosítása