Alföldi Róbert: "Értékpusztító a helyzet"

Alföldi Róbert azóta tudta, hogy Vidnyánszky Attila lesz a Nemzeti Színház új vezetője, amióta tudta, hogy ő is pályázik a posztra, Alföldi erről a Magyar Narancsnak adott interjújában beszélt szerdán.

A Magyar Narancs interjújából:

„Akkor kimondom: itt nemzeti értékherdálás történik. Nem az én személyem miatt, hiszen az tényleg lényegtelen. Hanem azért, mert itt egy nagy csomó érték teremtődött meg, és azt most elpusztítják” - vélekedett Alföldi Róbert, aki szerint politikai döntés született a Nemzetiről, amiből egyenesen következik, hogy minden darabot le kell venni a színház műsoráról.

Alföldi az interjúban arról is beszélt, hogy másfél hónapja érezte először azt, hogy elfogyott körülötte a levegő, azóta pedig azok, akik magyarázkodnak, úgy fogalmaznak: "nem tehetik meg a választóikkal, hogy engem még egyszer kineveznek". A pályázat szerint Vidnyánszky július elsejétől váltja Alföldit, aki szerint ez faramuci helyzetet szül, mert amikor ő váltotta Jordán Tamást, akkor fél évig közösen dolgoztak, de ez a pályázat alapján ennél a váltásnál nem így lesz.

Alföldi Róbert úgy látja az lehetett vele az igazi probléma, hogy nem megvehető. Ezért is csalódás számára a döntés, mert azt mutatja, hogy nem számít a teljesítmény. "Nem kussolni, nem megalkudni, nem utazni mocskos kis kompromisszumokban, ez a színház dolga. Képtelenség, hogy ez most mind nem számít" - mondta.

alfoldi_robert

Fotó: Gordon Eszter

Arról is beszámolt, jelenleg fájdalom és szomorúság van a Nemzetiben, de nem indult meg a klikkesedés. „Senki nem okol senkit, senki nem próbál helyezkedni, senki nem kezdett el félni senkitől” – jegyezte meg.

Vidnyászkyról szólva elmondta, hogy – nem mint vesztes pályázóban, hanem mint intézményvezetőben – nagyon komoly aggályokat vet fel benne, amit a Nemzetiben akar. Mint hangsúlyozta, „nincs 120 ezer olyan ember, aki alig várja, hogy egy másik Nemzeti Színházba jöhessen". „Vannak ezek a jól hangzó szlogenek, amikről már tudjuk, hogy a gyakorlatban nem működnek” – tette hozzá a jelenlegi direktor.

„A társulat nagy részének akkor is maradnia kell, ha legszívesebben elmenne. A „nagyokhoz” szerintem nem fog hozzányúlni. Akiket elküldene (Vidnyánszky – szerk.), azok el fognak jönni maguktól. A fiatalok – lehet, hogy megtartja őket, nem tudom. Aggódom értük. Ja, és a saját korosztályomért is. Akár mennek, akár maradnak. Pusztító helyzet. Értékpusztító” – fogalmazott Alföldi Róbert.

A teljes interjú a Magyar Narancs eheti számában olvasható.

 

Törőcsik Mari nyilatkozatát itt olvashatják.

süti beállítások módosítása