Elhunyt Dörögdy Miklós bábművész

Elhunyt Dörögdy Miklós bábszínész. A művészt kedden, 71 éves korában érte a halál - tudatta a Budapest Bábszínház igazgatósága az MTI-vel csütörtökön.

A bábművész temetését január 16-án délelőtt 11 órakor tartják a Fiumei úti sírkert szóróparcellájában.
Dörögdy Miklós 1941. november 11-én született Budapesten, a bábszínészképző tanfolyam elvégzését követően 1964-ben lett a Budapest Bábszínház (korábban Állami Bábszínház) tagja.
A művész 48 éves pályafutása alatt sikeres alakítások egész sorát nyújtotta. Főszerepet játszott számos gyermekdarabban és felnőtteknek szóló műben. Kiemelkedő alalkításai között van a János vitéz Óriáskirálya, amellyel határainkon túl több európai országban, valamint Kubában, Indiában, Kínában és Ausztráliában is személyes sikert aratott.

dorogdymiklos2Fotó: komedias.hu

Karakterszerepei közül kiemelkedik a Gyáva oroszlán, az Óz, a nagy varázslóból és Bumba, a Misi mókus vándorúton című bábjátékból.
Szerepei között megtalálható Odüsszeusz (Horgas Béla: Odüsszeusz, a tengerek vándora); Csizmás kandúr (Tóth Eszter: Csizmás Kandúr); Karabarabás (Alekszej Tolsztoj-Jékely Zoltán: Fajankó kalandjai) és Poszomány kapitány (Alfred Jarry-Balogh Géza: Übü király) is.
"Rajongott érte a gyermekközönség nemcsak Magyarországon, de a határ menti településeken is, ahol gyakran vállalt fellépést" - áll a Budapest Bábszínház közleményében.
Dörögdy Miklós munkásságát 1977-ben Aranygyűrűvel ismerték el, 1994-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét vehette át.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása