'Terveim Kaposvárhoz kötnek' - Rátóti nem szerződik vissza a Nemzetibe

Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója cáfolja, hogy visszaszerződik a Nemzetibe. A Somogyi Hírlap interjúját szemléztük.

A Somogyi Hírlap cikkéből:
"Több helyről hallottam én is, hogy színészként ismét a Nemzeti tagja leszek, de ezt azt hiszem, azok terjesztik, akik szeretnék, ha elmennék Kaposvárról. Szerencsére hamar felszállt a füst: Vidnyánszky Attila már bemutatta a stábját" - mondta Rátóti Zoltán, aki 2004-től hat évadon át volt tagja a Nemzeti Színháznak. Hozzátette: Vidnyánszkyval jó barátságban vannak, "így tisztában van vele, nekem itt még dolgom van, így hát nem is keresett meg."
A felvetésre, mi lenne, ha a Nemzeti Színház új igazgatója mégis megkeresné, Rátóti Zoltán így felelt: "A szereptől függ, mit válaszolnék. Szeretnék játszani itt is, ott is. Eddig mindig belefért. A Nemzetiben vendégként. Ha valami olyat ajánlana, amit csak velem tud elképzelni... Mert a Nemzeti az a Nemzeti, és hozzám mindig nagyon közel állt. Anno nagyon nehéz döntést hoztam, amikor otthagytam. De terveim voltak, melyek idekötnek."
Rátóti Zoltán elmondta, Kaposváron készen kapott évaddal és adott társulattal kezdett, így tulajdonképpen csak az elmúlt lassan másfél évad igazán az övé. Mandátumából pedig épp ennyi is van hátra. "A társulatépítésre, a fiatalok beépítésére nem elég ennyi idő. Nem is tehetem meg, hogy ilyen rövid időintervallumra tervezzek fiatalok életével. Még akkor sem, ha manapság sokan örülnek, ha csak rövid ideig is, de tartozhatnak valahová, fix helyük van. De azt hiszem, önfeladás lenne, ha már most a befejezésre gondolnék. Hogy egy új vezetés és színházi koncepció kiforrja magát, kell három-négy esztendő" - mutatott rá az igazgató.

ratoti_zoltanRátóti Zoltán a Nemzeti Színház 'A park' című előadásában (Fotó: Rick Zsófi, fidelio.hu)

"A bérletszám csökkent... S nemcsak a válság miatt: a tavalyi évad programja miatt akadtak, akik elfordultak tőlünk. El kell ismerni, a IV. Henrik és A kéz nem váltotta be a reményeket. Az idén viszont az Éjjeli menedékhely siker, a társulat is szereti" - számolt be Rátóti Zoltán. A Szép Heléna című előadásról úgy fogalmazott, a zene kimagasló, a darab viszont megosztja a nézőket. A kaposvári színház épületéről a direktor elmondta, 2020-ig sem tudják elhúzni a felújítást, viszont a 2014-es uniós költségvetési ciklusban állítóag lesznek erre EU-s pályázati források. 

Rátóti Zoltán szót ejtett a Csiky Gergely Színház évadának második feléről is: "Szerintem magasan a léc, hiszen három bemutatóból kettő remek volt, ami jó arány, s nemcsak vidéki színházaknál. Bízom benne, tudjuk tartani a nívót. A cigánytábor az égbe megy következik a sorban fiatal rendezővel és a Söndörgő együttessel. Majd jön a Hannibál tanár úr, melynél kíváncsi vagyok, mennyire sikerül megszólítani a középiskolásokat. Az évad végén pedig a Csongor és Tünde." Utóbbit Vidnyánszky Attila rendezi.

"A felkérésünk sokkal korábbi, mint Attila kinevezése. Örültem, hogy idekerült Kaposvárra az egyetem színházi intézetének élére, s hogy elvállalta a darabot, hiszen így a társulat megtapasztalhatja a rendezési elveit. A többi mind csak összeesküvés-elmélet..." - zárta a beszélgetést Rátóti Zoltán.

A teljes interjú a sonline.hu-n olvasható.

süti beállítások módosítása