Csáki Judit a Nemzetiről: 'Mikor jön meg az esze valakinek?'

A hírt, hogy Vidnyánszky Attila lett a Nemzeti Színház új igazgatója, Csáki Judit kritikus, Vidnyánszky munkatársa is kommentálta a Klubrádióban. Lapszemle.

A kritikus szerint semmi meglepő nem volt abban, hogy Vidnyánszky lett a Nemzeti igazgatója. "Nem is pályázott volna, ha a poszt nincs neki százezer százalékra megígérve. (...) Volt egy nagyon érdekes része a bejelentésnek, az, hogy az átadás-átvételt a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, Fekete Péter vezényli le, és nem Vidnyánszky, Alföldi Róberttel. Ezt egy nagyon cinikus, agresszív húzásnak tartom, nem csak Vidnyánszky, hanem a kormányzat részéről is. (...) Ez jogi kérdéseket is felvet" - vélekedett Csáki Judit, aki arról is szót ejtett, hogy Pálffy István KDNP-s képviselő lehet az új igazgató sajtófőnöke.

"Vidnyánszky ahelyett, hogy a saját helyzetét próbálná megkönnyíteni azzal, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy színházat fog csinálni, hogy az árkokat betemeti, hogy megpróbál a politika fölé emelkedni, most a politikai hadjárat részévé teszi a Nemzetit, Pálffy Istvánnal. Pálffy István mi a fenét keres egy színház kommunikációs igazgatói posztján, könyörgöm. A színházi sajtós - aki színházközelben dolgozik, tudja, hogy – egy borzasztóan érzékeny, nagyon fontos, és főleg nagyon munkás állás" - vetette fel a kritikus.

Csáki Judit arról is szót ejtett, hogy az első bemutató a János vitéz lesz a Nemzetiben. "Ha jóindulatú vagyok – erre mindig van még bennem hajlam –, akkor azt mondom, hogy ez egy butaság. Gyerekes butaság azt mondani, hogy ebből Alföldi csinált egy nagyon sikeres előadást, de én majd most megmutatom. Ez nagyjából a dackorszakban adekvát reakció. Egyébként, ha nem vagyok ennyire jóindulatú, akkor azt mondom, hogy ez is egy politikai hadjárat része" - nyilatkozta Csáki Judit, aki úgy látja a kommunikáció nem fog annyira könnyen menni, mint amennyire Vidnyánszky Attila "a nagy debreceni sikertörténetét kommunikálja".

"Maga Vidnyánszky ásta be magát a politikai frontvonalak mögé, és ő változtatta ezt az egészet politikai meccsé. Ezt tette a Teátrumi Társaság megalapításával, amit azóta jól kitömtek pénzzel, aminek azóta tapsol a kulturális vezetés. Az az egyik rákfenéje a magyar színházi szakmának, hogy jobb és balodalra szakadt, és ehhez politikusok asszisztáltak. Ezek a politikusok már a következő színházakra fenik a fogukat Vidnyánszky Attila vezetésével. Hát mikor jön már meg az esze itt valakinek? És mikor jön már meg az esze Vidnyánszky Attilának?" - kérdezte Csáki Judit.

A nyilatkozatot itt meghallgathatja.

Forrás: Klubrádió

süti beállítások módosítása