Klasszikusok a német operaházak ünnepi műsorán

Karácsonytól újévig népszerű és hagyományos klasszikusokat játszanak a németajkú operaházak: A diótörőt, A varázsfuvolát, valamint a Jancsi és Juliskát. A tapasztalatok szerint jócskán gyarapszik a bevétel, a kísérletező produkciókat ilyenkor a legtöbb helyen mellőzik.

Vasárnaptól négy előadásban Rudolf Nurejev érdekes, a hagyományoktól eltérő koreográfiájában látható a Bécsi Állami Operaházban A diótörő. Szilveszter és újév napján A denevért Soltész István vezényli.
A müncheni Bajor Állami Operaház, amely a 2013-as Verdi-évre készülve december közepén Schilling Árpád rendezésében mutatta be a Rigolettót, a két ünnep között is játssza a darabot, 26-án pedig kétszer A diótörőt adja, 31-én pedig a tradíciónak megfelelően A denevért. 
Hamburgban vasárnap A varázsfuvolát, karácsony első napján A denevért játsszák, szilveszter délelőttjén pedig az intendáns, Simone Young a Laeiszhalléban vezényli a Salut! című musical slágerekkel tűzdelt koncertjét. 
A drezdai Semperoperben december 29-ig mind a három ünnepi klasszikus színre kerül. Szilveszterkor Christian Thielemann vezényletével a Staatskapelle Dresden Prosit, Kálmán! címmel a magyar operettkomponista legszebb dallamait szólaltatja meg, énekel: Diana Damrau és Piotr Beczala. Mint a ház szóvivője, Christine Diller elmondta, a jegyek nagy része már márciusban elfogyott. 

fledermaus_semperoperA denevér a drezdai Semperoper-ben (fotó: semperoper.de)

A Frankfurti Operaház viszont szakít a hagyománnyal, nem enged a könnyedségnek, karácsonykor és szilveszterkor is barokk operát, Händel Giulio Cesare in Egitto című négyórás művét adja, január elsején pedig a tragikus sorsú kaméliás hölgy, Traviata történetével nyitják a Verdi-évet. 
A hannoveri operatársulat ünnepi műsorából sem hiányzik Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliskája. A berlini Deutsche Oper Rossini furfangos sevillai borbélyával, a berlini Komische Oper viszont a nemrég bemutatott "multimédiás" Varázsfuvolával búcsúztatja az esztendőt. 
A felújítás miatt a Schiller Theaterben játszó Állami Operaház is A varázsfuvolával várja a karácsonyi publikumot, 31-én és elsején a Staatskapelle Berlin a főzeneigazgató Daniel Barenboim vezényletével Beethoven IX. szimfóniáját adja elő. A Berlini Filharmonikusok és vezetőjük, Sir Simon Rattle Cecilia Bartolival lépnek pódiumra koncertpalotájukban. 
A gyermekoperák egész évben nagyon népszerűek, véli a Deutsche Oper am Rhein (Düsseldorf/Duisburg) zeneigazgatója, Axel Kober, aki visszalépett A bolygó hollandi budapesti premierjétől. Az újévi koncertjükön a karmester a düsseldorfi házban népszerű áriákból és zenekari részletekből kínál válogatást. A duisburgi házban aznap a Jancsi és Juliskát Christoph Altstaedt vezényli.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása