L. Simon: Nagy eredmény a visszakapott támogatás

A kormány hónapokkal korábban 2.4 milliárd forintot zárolt a kulturális államtitkárság költségvetéséből, ám abból több mint 1.1 milliárdot visszakapott, így a független színházak a teljes támogatási keretet megkapják majd - közölte L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a Közbeszéd pénteki adásában.

A módosítással az utolsó hetekben több mint egymilliárdot oszthat szét kulturális célokra az államtitkárság, amely összeg eredetileg is részét képezte a költségvetésnek – hangsúlyozta L. Simon László.

Hozzátette: az eredeti 2,4 milliárdos zárolásból az év végére ténylegesen mindössze 3-400 millió forintos lesz az elvesztett összeg, köszönhetően a visszajuttatott forrásoknak - a többi között a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) is visszakap 900 millió forintot. „Ez nagyon nagy eredmény” – fogalmazott.

A jövő évvel kapcsolatban megjegyezte: jobbak a kilátások, a következő esztendőben több mint 13 százalékkal nő az államtitkárság költségvetése. Mint mondta: vannak olyan területek, például a vidéki közművelődés, ahol a korábbiakhoz képest nagy lesz az előrelépés. „2013-ban sikerül majd egy kicsit lendíteni a kultúra ügyén” – vélte.

n_l_simon_laszlo_kozbeszed

Az államtitkár a művészfilmekkel kapcsolatban kiemelte: stratégiai kérdés az értő, kiművelt nézők megtartása és kinevelése, fontos, hogy a jövő nemzedéke az olvasó, színházba járó, filmet néző, kiállításokat látogató, művelt közönség tagja legyen, éppen ezért kell a művészfilmeket támogatni.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy az utóbbi időben akkor miért húzta le a rolót több művész mozi, úgy reagált: bár a Filmszakmai Döntőbizottság, mely a többi között a filmek rangsorolásáért felelős, január helyett csak decemberben állt fel, de nem ez volt a bezárások oka. Úgy vélte, hogy alapvetően a nézői szokások átalakulásában kell a magyarázatot keresni, hisz az internet miatt kevesen látogatják a mozikat, ezért hiába juttatják forráshoz azokat, nem tudják elég hatékonyan felhasználni a pénzeket.

A Magyar Művészeti Akadémia ügyével kapcsolatban kifejtette: lévén, hogy az egy független köztestület, az állam csak a kezdő lépést adhatta meg, amivel már a művészeti közösségnek kell élnie, a legfelső vezetés nem szólhat bele az ügyekbe.

Forrás: hirado.hu

süti beállítások módosítása