Boldog karácsonyt! - Ünnepi hírek és emlékek

Boldog karácsonyt kíván olvasóinak a Színház.hu. Az ünnep alkalmából összeállítást közlünk, amelyben szót ejtünk arról, miért nem írunk ilyenkor. Helyettünk színészeink szólnak, és friss karácsonyi híreket osztunk meg a nagyvilágból.

Arról, a Színház.hu miért nem ír karácsonykor - Szép Ernő szavaival felelünk:

szepForrás: Színházi Élet, Szép Ernő: Arról, miért nem írok karácsonyi számba

 

Helyettünk színészeink szólnak a karácsonyról:

 

Törőcsik Mari

"Csodálatos gyerekkorom, csodálatos szüleim voltak. Sokáig hárman voltunk testvérek. A háború alatt anyám mindenképpen szülni akart még egy gyereket, de édesapám a II. magyar hadseregben harcolt. Amikor apám hazaszökött az amerikai fogságból, anyám örömében ismét teherbe esett. A lányok után végre megszületett az öcsém. Mielőtt apámat 1942-ben a Don-kanyarba vezényelték, hatalmas, plafonig érő karácsonyfánk volt. Testvéreimmel már tudtuk, hogy nem a Jézuska, nem is az angyalka hozza a fát, de úgy csináltunk, mintha elhinnénk, ő csönget. Hadd örüljenek a szüleink... Hál` Istennek jól éltünk, de bennünket úgy neveltek, hogy a pénzért meg kell dolgozni. Én is így próbáltam nevelni a gyerekeimet. Mindig kaptunk valamit, aminek nagyon tudtunk örülni, azon kívül csak apróságokat. 1944-ben anyám azt se tudta, él-e apám. Szerzett egy kis fenyőgallyat, gyertyát tűzött rá. Rongybabákat csinált nekünk. Ügyelt arra, hogy legyen karácsonyunk. Az apám hazaérkezése utáni első karácsonyra - tíz esztendős voltam - egy sálat kaptam. Ma is előttem vannak a színei. Otthonról először Egerbe, az Angol kisasszonyok intézetébe, majd egy fővárosi gimnáziumba kerültem. Ünnepekre hazamentem Pélyre. Szegény karácsonyok következtek, de mi apróságoknak is tudtunk örülni. Megtörtént, hogy apám faragott nekem bababútort, kedvenc rongybabám otthonát. Bennem élnek ezek a régi karácsonyok. Nem tudnám megfogalmazni, mitől volt valamennyi ekkora élmény. Sokáig tartottam attól, én nem tudok olyan élményt adni a gyerekeimnek, mint amilyet én kaptam a szüleimtől. Anyám megnyugtatott. Volt idő, amikor négy-öt színházban játszottam. Teréz 2-3 éves korától minden színházam ügyelt arra, hogy december 20. és január 5. között ne kelljen dolgoznom. Az ünnepeket Velemben töltöttük. Mivel fenyőerdők vettek körül, nem éreztem, hogy mennyezetig érő fát kellene állítanunk. De nagyokat sétáltunk a friss havon, fogtuk Teréz kezét, a lábnyomainkon kívül csak az őzeké látszott az ösvényen. Amikor Sont, a vietnami kisfiút örökbe fogadtuk, nem ismerte a mi ünnepeinket. Nem tudta, mi a Mikulás, mi a karácsony. Az ablakba helyezett cipőbe rejtett édességet szétosztotta barátai között".

 

Ruttkai Éva és Gábor Miklós:

karacsony

 

Komlós Juci

"Feledékeny vagyok, így édesapámnak egymás után kétszer ugyanolyan sálat vettem ajándékba. Pironkodtam is miatta. Nálunk régebben mindig együtt volt a család, a Mennyből az angyalt énekeltük. Igen fontos volt ez az ünnep. Annyira, hogy a háború idején is kijártunk fenyőgallyakat szedni. Egy partvisnyelet állítottunk az asztalra, a gallyakat rákötöttük, és így felépítettünk egy karácsonyfát".

 

Für Anikó

„A karácsony számomra nem egy néhány óra alatt lejátszódó ünnepélyes formaság, hanem az ünnepek ünnepe, ami akkor kezdődik, amikor jóval korábban már elkezdek készülni rá, és tart addig, amíg később felidézem magamban annak valamelyik szívmelengető mozzanatát. Valami, ami több, mint a hétköznapok megannyi, hol derűs, hol borús történése, esemény, aminek van spirituális alapja, de hogy mennyire jutunk közel a lényegéhez, az kizárólag rajtunk múlik. A mi nyitottságunkon, érzékenységünkön, hozzáállásunkon, hogy rumlivá, kötelezettséggé, kampányszerű ajándékdömpinggé válik-e, amin jobb túlesni, vagy valóban bensőséges, szeretetteli lélek-ünneppé, aminek megadjuk a módját minden tekintetben. Ugyanakkor a karácsony számomra nem csupán egy kiemelt nap, hanem szerves része az életnek, amely beépül annak folyásába. Mindaz, ami addig történt, az előzmény, minden, ami utána fog történni, az egyenes következmény. Amolyan bója, ami kijelöl valamit, akár az időben, akár kapcsolatainkban, akár önmagunkban, amihez képest tájékozódni tudok, ami az amúgy sok rohangálás, intéznivaló, napi teendő közepette felcsillant valamit abból a lényegből, amivel bátran vághatok neki a következő háromszáz-egynéhány napnak.”

 

schubert_eva

 

 

És a hírek... a nagyvilágból:

 

A karácsonyfa százmillió éve nem változott

"Úgy tűnik, a tűlevelűek fejlődésük korai szakaszában egyensúlyt teremtettek környezetükkel, és még ma is mindenféle fortély nélkül virulnak szerte a világon, különösen a hűvös klímában. Velük ellentétben a virágos növények intenzív evolúciós nyomás alatt állnak, amikor túlélésükért, szaporodásukért harcolnak" - idézte Jean Bousquet professzort a Science Daily tudományos hírportál.

 

Rekord hosszúságú karácsonyi láncfüzér készült Nagykanizsán

Sebestyén István, a magyar rekord hitelesítője csütörtökön az MTI-nek elmondta, 2004-ben Budapesten állították fel az eddigi rekordot, 218 méteres hosszúsággal. A mostani nagykanizsai csúcsdöntők jócskán felülmúlták a nyolc évvel ezelőtti eredményt, miután 4330 méter hosszúságú egybefüggő papírfüzért sikerült megalkotni.

 

Mikulásgyár: a legek éve volt 2012

A legek éve volt 2012 a Mikulásgyárban: a nyolc éve működő akció idén kapta a legmesszebbről, New Yorkból ajándékát. Szombaton és vasárnap több mint 5 ezer adakozó hozott még adományokat. Idén először festmény is készült a karitatív akcióról. A szervezők azt szerették volna, ha a magyar politikusok is látnák a képet, ezért a jótékonysági akció szervezői arra kérték Papcsák Ferencet, a parlament gazdasági bizottságának fideszes tagját, hogy vigye el a festményt a képviselői irodaházba.

 

IMG_3762

 

Kiderült miért vörös Rudolf, a rénszarvas orra

"A rénszarvasok gazdagon erezett orrnyálkahártyájában a kapillárisok sűrűsége 25 százalékkal nagyobb, mint az embernél. Ez magyarázza, hogy Rudolfnak, a Télapó szánját húzó rénszarvascsapat vezérének miért vörös az orra. A sűrű érhálózatnak köszönhetően orra kiválóan alkalmazkodott ahhoz, hogy Rudolf a legextrémebb hőmérsékleti körülmények között is teljesíthesse küldetését" - hangsúlyozták norvég és holland kutatók.

 

A legrégibb családi karácsonyi felvételt találták meg a Londoni Nemzeti Múzeumban

A viaszhengerre fonográffal készült hangfelvételek az észak-londoni New Southgate-ben élő Wall család karácsonyait örökítették meg. A hengereken található 24 tiszta felvétel 1902 és 1917 között készült. A múzeum zenei kurátorai szerint a zenei részek egészen rendkívüli hangminőségben maradtak fenn - ismertette a BBC hírszolgálata.

 

Tömeges randit rendeznek a dél-koreai szinglik karácsony este

A szervezők nagy tömegre számítanak szenteste délutánján a Han folyó egyik szigetén. A Facebook közösségi oldalon tették fel a kérdést, hogy ki mit csinál karácsonykor. 36 ezer szomorú egyedülálló férfitól és nőtől érkezett válasz. Innen indult el a tömegrandevú ötlete. A szabályok egyszerűek: a nők pirosba, a férfiak fehérbe öltöznek, nemek szerint egymástól pár méter távolságra felsorakoznak. Parancsra aztán mindenki megragadja az általa álompartnernek tartott férfit vagy nőt.
   A várható résztvevők nagy száma miatt a szervezők 200 felvigyázót is alkalmaznak, illetve a rendőrség segítségét is kérték.

 

Koncertdömping karácsonykor

Karácsonykor is több koncertet rendeznek Budapesten. December 26-án Szekeres Adrien a debreceni Kodály Filharmonikusok kíséretében lép fel a Papp László Budapest Sportarénában, ugyanezen a napon Gerendás Péter a Syma csarnokban játszik, a Magashegyi Underground az A38-on ad lemezelőzetes koncertet, a Gödör karácsony keretében a Kaláka, Nyeső Mari és Tóth Viktor ad műsort, a Corvintetőn pedig Rewind Xmas címmel népszerű dj-k, Palotai, Cadik és MC Zeek játszanak. Másnap tartják a Cserháti Zsuzsa-emlékkoncertet az Arénában. 27-én látható és hallható a Heaven Street Seven az A38-on, a Harcsa Veronika fémjelezte Bin-Jip a Trafóban, az Ági és a Fiúk, a Satöbbi és A Kutya Vacsorája az új Gödör Klubban, az Akkezdet Phiai pedig a Corvintetőn. December 28-án tartja karácsonyi koncertjét a népzenei produkciójával évtizedek óta elismerést kiváltó Muzsikás együttes a Művészetek Palotájában. Aznap Bonobo, a világhírű brit producer-dj az A38-on játszik. December 29-én lesz Horváth Charlie 65. születésnapi koncertje az Arénában.

 

Békés karácsonyt kívánunk kedves Olvasók!

 

Forrás: OSZMI, Színház.hu, Nők Lapja, Színházi Élet, MTI

süti beállítások módosítása